Egészség

Ez a kávéfajta 700 százalékkal növeli a visszafordíthatatlan vakság kockázatát

Káros adalékanyagok

Az életkorral összefüggő makuladegeneráció a neve annak a betegségnek, amely veszélyeztetheti az ital szerelmeseit – írja a Sports.kz a Doctorpiter.ru-ra hivatkozva.

Ez a kávéfajta 700 százalékkal növeli a visszafordíthatatlan vakság kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/PhotoAlto/AltoPress/Ezequiel Sambresqui

Egy káprázatos ital a szó szoros értelmében. Kiderült, hogy egy bizonyos típusú kávé végleg megfoszthatja az embert a látástól. A Shiyan Taihe Kórház kínai szemészei szerint az instant kávé rendszeres fogyasztása többszörösére növeli az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) esélyét.

A WHO statisztikái szerint ez a betegség a vaksághoz vezető három fő kóros állapot egyike. A retina központi zónája, a makula, vagyis a sárga folt érintett. Ez az a hely, ahol a fénysugarak fókuszálódnak. A makula felelős a központi látásért, amelynek köszönhetően olvasni, írni, megkülönböztetni tudjuk az apró részleteket és a színeket.

„Epidemiológiai tanulmányok kimutatták, hogy az AMD világszerte közel 200 millió embert érint, és ez a szám várhatóan eléri a 290 milliót 2040-re” – figyelmeztetnek a kínai orvosok.

A nők gyakrabban szenvednek a betegségtől, mint a férfiak, és az előfordulási arány 50 éves kor után meredeken emelkedik.

A retina degenerációjának számos oka lehet: dohányzás, ultraibolya sugárzásnak való kitettség, magas vérnyomás és magas koleszterinszint. Az egyik fő ok a krónikus gyulladás, amely a retina elváltozásait okozza.

De ezek a kockázati tényezők mind érthetőek és magyarázhatók, de nagy meglepetés az, hogy az instant kávé szerepel a vakságért felelősök listáján.

A tudósok több mint félmillió résztvevő adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyság Biobankjában, és felfedezték, hogy létezik egy bizonyos genetikai hajlam, amely a rendszeres kávéfogyasztással együtt 700%-kal növeli a száraz makuladegeneráció kialakulásának kockázatát.

Az őrölt kávé és a koffeinmentes kávé azonban nem mutatott ilyen összefüggést, és nem károsította a látást.

„A legtöbb tanulmány a kávé védő hatásaira mutat rá. Ez az ital azonban nemcsak az elsődleges nyílt zugú glaukóma, hanem az életkorral összefüggő szürkehályog kockázatát is növeli. Egyrészt a kávéfogyasztás pozitív összefüggést mutat a hosszú élettartammal, másrészt az instant kávéfogyasztás negatívan befolyásolja a telomerek – az öregedés biomarkereinek – hosszát” – áll a Food Science & Nutrition folyóiratban megjelent tanulmányban.

Nem találtunk ok-okozati összefüggést az AMD és az őrölt kávé között, de potenciális genetikai és ok-okozati összefüggést találtunk a betegség és az instant kávé között."

Miért káros az instant kávé?

A szerzők szerint a gyártási folyamatok és az instant kávéfilterekben gyakran található adalékanyagok a felelősek.

„Az instant kávé előállítása során potenciálisan káros anyagok keletkezhetnek, például rákkeltő akrilamid és fejlett glikációs végtermékek. Ezek az anyagok oxidatív stresszben és gyulladásos reakciókban vesznek részt a retina sejtjeiben” – magyarázzák a tudósok.

Az instant kávé egy koncentrált kávékivonat, amelyet magas hőmérsékleten főznek és szárítanak.

„A magas hőmérséklet és koncentráció nagy mennyiségű Maillard-reakció melléktermékeinek képződéséhez vezet (ugyanaz a kémiai reakció, amely sütés vagy sütés során zajlik le, amikor a termék aranybarnát kap. - A szerk.)” – mondják a szemészek.

„Az instant kávé kémiai összetételének vizsgálata kimutatta, hogy jelentősen megemelkedett mennyiségű újonnan képződött toxint tartalmaz, amelyek kóros elváltozásokhoz, például gyulladáshoz és sejthalálhoz vezetnek” – figyelmeztetnek a kutatók.

Ezenkívül a három az egyben instant kávé gyakran tartalmaz más káros adalékanyagokat is, például cukrot, száraz tejszínt és aromákat.

Egyébként Artur Bernatsky gasztroenterológus egy másik jó okot is megnevezett az instant kávé elhagyására. A helyzet az, hogy ez az ital nemcsak hogy nem élénkít, hanem éppen ellenkezőleg, lelassítja az agyunkat.

„Az instant kávé gyakorlatilag nem tartalmaz élénkítő koffeint, viszont teobromint igen, aminek ellentétes hatása van. Azok az emberek, akik három az egyben kávét isznak, nem töltődnek fel energiával, hanem elalszanak” – mondja az orvos.

Kapcsolódó írásaink