Egészség
Nem minden magas fehérjetartalmú élelmiszer egészséges
Egyre népszerűbbek

Az embereknek elegendő fehérjét kell fogyasztaniuk étrendjükben a megfelelő testműködés fenntartásához. Gyakori fehérjeforrások közé tartoznak a diófélék, a hús és a tojás. A gyártóknak is lehetőségük van fehérjét adni az élelmiszerekhez - írja az origo.hu.
A nagy fehérjetartalmú élelmiszerek problémásak lehetnek
A Nutrients folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány a fehérjetartalommal reklámozott bizonyos feldolgozott élelmiszerek tápértékét vizsgálta. Az utóbbi időben a lakosság körében megnőtt azon élelmiszerek fogyasztása, amelyek fehérjetartalommal kapcsolatos állításokat tartalmaznak.
A tanulmány megállapította, hogy ezek az élelmiszerek kevésbé egészségesek lehetnek, mint állítják róluk.
A magas fehérjetartalmukkal büszkélkedő termékek több mint fele sok nátriumot vagy zsírt és körülbelül negyedük tartalmazott nagy mennyiségű szabad cukrot vagy telített zsírt.
Így ezek az élelmiszerek a magas fehérjetartalmuk ellenére sem feltétlenül a legbölcsebb választások.
A fehérjetartalmat hirdető élelmiszereket sokan egészségesebbnek vélik
A fogyasztók sok élelmiszer közül választhatnak, de hajlamosabbak lehetnek olyan termékeket választani, amelyek fehérjetartalommal kapcsolatos állításokat tartalmaznak. Amikor egy termék fehérjetartalmát hirdetik, az emberek nagyobb valószínűséggel tekintik azt egészségesnek. A probléma akkor merül fel, amikor az emberek figyelmen kívül hagyják a termékek egyéb tápanyagtartalmát.
A kutatók 4325 feldolgozott élelmiszert vizsgáltak meg a BADALI nevű spanyol élelmiszer-adatbázisban.
Ebbe az adatbázisba csak olyan élelmiszerek kerülhetnek be, amelyek bármelyik spanyol szupermarketben elérhetők és rendelkeznek tápanyag-összetételi nyilatkozattal.
A kutatók 2022 júniusától 2024 márciusáig gyűjtötték az adatokat. A termékeket 12 élelmiszertípusra osztották, beleértve olyan élelmiszereket, mint a szeletek, reggeli gabonapelyhek, kekszek, tejtermék-helyettesítők és növényi alapú húsanalógok.
Egy terméket akkor tekintettek fehérjét hirdetőnek, ha a „fehérje” szó a gyártó vagy a szupermarket weboldalán szereplő fő kép részét képezte. Például néhány termék tartalmazta a „fehérjében gazdag” kifejezést, mások pedig feltüntették a termék fehérjetartalmát.
A kutatók megállapították, hogy a vizsgált termékek 13%-a, vagyis 561 tétel tartalmazott fehérjével kapcsolatos állításokat. A leggyakrabban a növényi alapú húsanalógok tartalmaztak ilyen megjegyzéseket, ezen termékek közel 70%-a tett ilyen kijelentést.