Egészség

Nem minden magas fehérjetartalmú élelmiszer egészséges

Egyre népszerűbbek

Egy tanulmány eredményei azonban azt sugallják, hogy a magukat nagy fehérjetartalmukkal hirdető feldolgozott élelmiszerek nem feltétlenül a legegészségesebbek, és magas zsír-, nátrium- és cukortartalommal rendelkezhetnek.

Nem minden magas fehérjetartalmú élelmiszer egészséges
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az embereknek elegendő fehérjét kell fogyasztaniuk étrendjükben a megfelelő testműködés fenntartásához. Gyakori fehérjeforrások közé tartoznak a diófélék, a hús és a tojás. A gyártóknak is lehetőségük van fehérjét adni az élelmiszerekhez - írja az origo.hu.

A nagy fehérjetartalmú élelmiszerek problémásak lehetnek

A Nutrients folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány a fehérjetartalommal reklámozott bizonyos feldolgozott élelmiszerek tápértékét vizsgálta. Az utóbbi időben a lakosság körében megnőtt azon élelmiszerek fogyasztása, amelyek fehérjetartalommal kapcsolatos állításokat tartalmaznak.

A tanulmány megállapította, hogy ezek az élelmiszerek kevésbé egészségesek lehetnek, mint állítják róluk.

A magas fehérjetartalmukkal büszkélkedő termékek több mint fele sok nátriumot vagy zsírt és körülbelül negyedük tartalmazott nagy mennyiségű szabad cukrot vagy telített zsírt.

Így ezek az élelmiszerek a magas fehérjetartalmuk ellenére sem feltétlenül a legbölcsebb választások.

A fehérjetartalmat hirdető élelmiszereket sokan egészségesebbnek vélik

A fogyasztók sok élelmiszer közül választhatnak, de hajlamosabbak lehetnek olyan termékeket választani, amelyek fehérjetartalommal kapcsolatos állításokat tartalmaznak. Amikor egy termék fehérjetartalmát hirdetik, az emberek nagyobb valószínűséggel tekintik azt egészségesnek. A probléma akkor merül fel, amikor az emberek figyelmen kívül hagyják a termékek egyéb tápanyagtartalmát.

A kutatók 4325 feldolgozott élelmiszert vizsgáltak meg a BADALI nevű spanyol élelmiszer-adatbázisban.

Ebbe az adatbázisba csak olyan élelmiszerek kerülhetnek be, amelyek bármelyik spanyol szupermarketben elérhetők és rendelkeznek tápanyag-összetételi nyilatkozattal.

A kutatók 2022 júniusától 2024 márciusáig gyűjtötték az adatokat. A termékeket 12 élelmiszertípusra osztották, beleértve olyan élelmiszereket, mint a szeletek, reggeli gabonapelyhek, kekszek, tejtermék-helyettesítők és növényi alapú húsanalógok.

Egy terméket akkor tekintettek fehérjét hirdetőnek, ha a „fehérje” szó a gyártó vagy a szupermarket weboldalán szereplő fő kép részét képezte. Például néhány termék tartalmazta a „fehérjében gazdag” kifejezést, mások pedig feltüntették a termék fehérjetartalmát.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált termékek 13%-a, vagyis 561 tétel tartalmazott fehérjével kapcsolatos állításokat. A leggyakrabban a növényi alapú húsanalógok tartalmaztak ilyen megjegyzéseket, ezen termékek közel 70%-a tett ilyen kijelentést.

Kapcsolódó írásaink