Egészség

Három étel, amivel megelőzhető a szívroham

Hatékonyabb lehet, mint más ismert kezelések

A ferulsav, egy természetesen előforduló antioxidáns, amely segíthet megelőzni a koszorúérgörcsöket, amelyek mellkasi fájdalmat (anginát), szívrohamot és más súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak.

Három étel, amivel megelőzhető a szívroham
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/VHB/Science P/Victor Habbick Visions

A tokiói Toho Egyetem (Japán) kutatócsoportja sertés koszorúerek felhasználásával, amelyek nagyon hasonlítanak az emberi szívartériákra, megállapította, hogy a ferulsav jelentősen csökkentette a kémiai ingerek által okozott érösszehúzódásokat. Mindezt két különböző mechanizmuson keresztül tette, írja a Life.

Az első, hogy megakadályozta a kalcium bejutását az izomsejtekbe az L-típusú kalciumcsatornákon keresztül, amelyek normális esetben az artériák összehúzódásáért felelősek.

Másodszor, még ha a kalcium nem is játszik szerepet, akkor is megakadályozza az artériák összehúzódását azáltal, hogy gátolja a miozin könnyű lánc nevű specifikus fehérje aktiválódását, amely az izomösszehúzódáshoz elengedhetetlen.

A kutatók meglepő megállapítást tettek, állításuk szerint a ferulsav még hatékonyabb lehet, mint az erek ellazítására széles körben használt gyógyszerek.

„Mivel a ferulsav növényi eredetű és biztonságosnak tekinthető, potenciálisan felhasználható egészséges élelmiszerek összetevőjeként vagy akár a jövőbeli szívgyógyszerek alapanyagaként” — mondta Dr. Kento Yoshioka, a kutatás vezetője.

A kutatók hozzátették, hogy a tanulmány megnyitja az utat a szív egészségének új, természetes módon történő támogatása előtt, többek között étrenddel vagy étrend-kiegészítőkkel.

A ferulsav természetes antioxidáns, amely hatékonyan csökkenti az oxidatív stresszt, a gyulladást, és normalizálja a vérnyomást és a koleszterinszintet. De a jótékony hatásai messze túlmutatnak a szív egészségén.

A ferulasav jó hatással lehet a bőrre is

A vegyület segíthet semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek lebontják a szervezet sejtjeit és hozzájárulnak az öregedéshez. Egy 2018-as kutatás szerint a ferulsav „szabadgyök-megkötőként” működik, felkutatja ezeket az atomokat és semlegesíti káros hatásukat.

Ezen felül segíthet csökkenteni a napsugárzás okozta bőrkárosodást is: a kutatás szerint a ferulsav hozzáadása a fényvédő krémekhez növelheti azok SPF-értékét, és megelőzheti a gyulladásos bőrreakciókat. Azt is megállapították, hogy a ferulsav enyhítheti a pattanásokkal, hiperpigmentációval és seborrhoeás dermatitisszel kapcsolatos gyulladásokat is.

A ferulsav számos élelmiszerben megtalálható, többek között a rizsben, a kávéban és a spenótban.

Kapcsolódó írásaink