Egészség

A hosszú élet négy finom ellensége

Mit érdemes már ma kihagyni az étrendből?

Dan Buettner, a hosszú élet kutatója és a „kék zónák” koncepciójának szerzője – ezek azok a régiók, ahol a legegészségesebb hosszú életű emberek élnek – megnevezte az élelmiszerek négy csoportját, amelyek megakadályozzák a hosszú életet.

A hosszú élet négy finom ellensége
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az egész egyszerű: minél kevesebb káros anyagot fogyasztunk, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy jó egészségben érjük meg a századik születésnapunkat.

Ha 100 évig szeretne élni, távolítsa el ezeket az ételeket a tányérjáról

1. Feldolgozott hús

Kolbász, szalonna, sonka – ezek mind nitrátokat és más vegyületeket tartalmaznak, amelyek növelhetik a vastagbélrák kockázatát. Még kis mennyiségben sem tesznek jót az egészségnek.

2. Cukros italok és csomagolt desszertek

A limonádék és a cukorkák elhízáshoz, cukorbetegséghez és szívproblémákhoz vezetnek. A cukor helyett inkább gyümölcsöket és egy kis szárított gyümölcsöt fogyasszon, tanácsolja a szakértő. A természetes édesség jól laktat és nem ártalmas.

3. Sós snackek

A chips és a keksz finom, de rejtett sótartalmuk veszélyes. Folyamatos fogyasztásuk emeli a vérnyomást és növeli a stroke kockázatát.

4. Finomított szénhidrátok

A zsemle, a fehér kenyér, a keksz nem csak üres kalória. Hirtelen emelik a vércukorszintet, és idővel gyorsítják az öregedést.

Büttner tanácsa: ne tartson otthon egészségtelen ételeket. Kevesebb kísértés – kevesebb kár. Ha pedig nagyon megkívánja, vegyen egy adagot, de ne alakítsa szokássá.

Kapcsolódó írásaink