Egészség

A csokoládé váratlan pozitív hatását fedezték fel

Ráadásul a tea is tartogat meglepetéseket

Egy friss kutatás szerint a jövőben talán kevesebb bűntudattal nyúlunk majd kedvenc édességeinkhez. Kiderült ugyanis, hogy az étcsokoládé nemcsak finom, hanem vérnyomáscsökkentő hatása is lehet. Ráadásul a tea is tartogat meglepetéseket: eddig nem ismert, jótékony tulajdonságokra derült fény – írja az Origo.

A csokoládé váratlan pozitív hatását fedezték fel
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Hendrik Schmidt

A Surrey-i Egyetem nagyszabású elemzése kimutatta, hogy bizonyos élelmiszerek – például a tea, az alma vagy az étcsokoládé – olyan természetes vegyületeket, úgynevezett flavan–3-olokat tartalmaznak, amelyek javíthatják a vérnyomást és az érrendszer állapotát. A hatás különösen erőteljesnek bizonyult magas vérnyomás esetén, és bizonyos esetekben a gyógyszeres kezeléshez hasonló eredményt hozott. A kutatók szerint ezek az ízletes és könnyen hozzáférhető élelmiszerek hatékonyan óvhatják a szív egészségét. Már napi egy csésze tea vagy egy kocka étcsokoládé támogathatja a szív egészségét.

A Surrey-i Egyetem friss kutatása kimutatta, hogy az úgynevezett flavan–3-olok csökkenthetik a vérnyomást, és javíthatják az erek állapotát. Ezek a jótékony vegyületek megtalálhatók az olyan hétköznapi élelmiszerekben, mint a kakaó, a tea, az alma és a szőlő. A 145 randomizált, kontrollált vizsgálat elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy a flavan–3-olokat rendszeresen fogyasztók körében mérhető vérnyomáscsökkenés tapasztalható. Különösen azok állapota javult, akiknek emelkedett vagy magas volt a vérnyomásértéke. Egyes esetekben a hatás megközelítette a gyógyszeres kezelés eredményességét.

A flavan–3-olok leggazdagabb forrásai közé tartozik az étcsokoládé, a zöld és fekete tea, az alma, a kakaópor, valamint a vörös szőlő. Egyetlen csésze zöld tea 100–200 mg-ot is tartalmazhat ezekből a vegyületekből, míg 10 gramm étcsokoládé – kakaótartalomtól függően – grammonként akár 600 mg flavan–3-olt is tartalmazhat. A természetes kakaópor pedig még ennél is koncentráltabb lehet.

Az étcsokoládé különösen gazdag flavan–3-olokban, főleg ha a kakaótartalma meghaladja a 70 százalékot. 10 gramm csoki akár 600 milligrammnyi szívbarát vegyületet is tartalmazhat. A természetes kakaópor ennél is töményebb flavan–3-ol-forrás. Ezzel szemben a tejcsokoládé alig, a fehér csokoládé pedig egyáltalán nem tartalmaz flavan–3-olokat.

A feldolgozás során sajnos az egészséget védő vegyületek mennyisége csökken, ezért érdemesebb a nyers étcsokoládét választani.

Kapcsolódó írásaink