Egészség

Így változnak az egészséges magvak méreggé

Fontos betartani a tárolási feltételeket

A napraforgómag rost, E-vitamin, növényi fehérje és zsírsavak forrása. Ha azonban helytelenül kezeljük őket, veszélyessé válhatnak. Elena Solomatina táplálkozási szakértő elmagyarázta, milyen hibák miatt káros a napraforgómag, és hogyan veszélyezteti a szervezetet – számol be a Sports.kz.

Így változnak az egészséges magvak méreggé
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

A fő hiba az, hogy a magokat addig pirítjuk, amíg „füstösek” nem lesznek. Mérgező vegyületek szabadulnak fel, hasonlóan azokhoz, amelyek a túlhevített olajban jelennek meg. Az ilyen termék már nem nevezhető hasznosnak: „megüti” a májat, és növeli a gyulladás kockázatát. Az ideális megoldás a serpenyőben vagy sütőben történő enyhe szárítás.

A magvak is, akárcsak a diófélék, gyorsan oxidálódnak. Ha napfényben és melegben tartjuk őket, penész és az aflatoxin nevű gomba – egy rendkívül mérgező vegyület – jelenhet meg bennük.

Ezért fontos betartani a tárolási feltételeket, és mindenképpen figyelni a lejárati dátumot. Ez különösen igaz a súlyra fogyasztható termékekre.

Végül a magvak gazdagok omega-6 zsírsavakban, de elegendő omega-3-bevitel nélkül nem elnyomják, hanem fokozzák a gyulladást a szervezetben – figyelmeztetett a táplálkozási szakértő.

A termék emellett kalóriadús is (jobb, ha napi egy maréknál többet nem eszünk), és helytelen fogmosás esetén árt a fogaknak – csak a kezünket használjuk, ne a fogainkat.

Kapcsolódó írásaink