Egészség
Egyre veszélyesebb a gyilkos baktérium
A liszteriózis halálos lehet, mivel súlyos szövődményeket okozhat

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.
A pálca alakú baktérium nevét Joseph Lister angol sebészről kapta, s azért veszélyes, mert a hűtőben is képes öt fok felett szaporodni.
A liszteriózis megelőzésének legjobb módja a megfelelő élelmiszer-higiénia betartása és a magas kockázatú élelmiszerek elkerülése, ha valaki a veszélyeztetett csoportok egyikébe tartozik.
Öt élelmiszer, amelyeknél nagyobb a Listeria kockázata:
-
lágy sajtok
-
pástétom
-
füstölt hal
-
hűtött, szeletelt húsok
-
egyéb hűtött, fogyasztásra kész termékek
A Listeria szempontjából nagyobb kockázatú egyéb élelmiszerek közé tartoznak az előre elkészített szendvicsek és saláták, az előre felszeletelt gyümölcsök, valamint a pasztőrözött tejből készült tejtermékek.
A fokozott kockázatát hordozó ételek kerülése mellett fontos a védekezés is:
-
A hűtött, fogyasztásra kész ételeket tartsa hidegen, ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrénye megfelelően működjön, és öt fok alá legyen beállítva.
-
A hűtőszekrényből kivett, fogyasztásra kész ételeket négy órán belül fogyassza el.
-
Az élelmiszereket a minőségmegőrzési időn belül fogyassza el, főzze meg vagy fagyassza le.
-
Kövesse az élelmiszerek címkéin található tárolási utasításokat, és használja fel a felbontott élelmiszereket két napon belül (kivéve, ha a csomagoláson másként szerepel).
-
A nyers és a fogyasztásra kész ételeket külön kell tartani.
-
A rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel!
Míg a legtöbb embernél a fertőzésnek nincsenek tünetei, vagy enyhe gyomor-bélhurutja lesz, bizonyos magas kockázatú csoportok számára halálosnak bizonyulhat. Olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint például szepszis , agyhártyagyulladás vagy encephalitis, és vetélést, halvaszületést és koraszülést is okozhat.