Egészség

Egyre veszélyesebb a gyilkos baktérium

A liszteriózis halálos lehet, mivel súlyos szövődményeket okozhat

Figyelmeztetést adott ki a brit egészségügyi hatóság, mert egyre több a listeriás fertőzés az országban, ahol tavaly 179 súlyos esetet jelentettek, közülük 28 halálos volt.

Egyre veszélyesebb a gyilkos baktérium
Főleg nyáron támadnak a Listeria monocytogenes baktériumok
Fotó: AFP/Science Photo Library/RBU/Science Pho/Ruslanas Baranauskas

A Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz.

A pálca alakú baktérium nevét Joseph Lister angol sebészről kapta, s azért veszélyes, mert a hűtőben is képes öt fok felett szaporodni.

A liszteriózis megelőzésének legjobb módja a megfelelő élelmiszer-higiénia betartása és a magas kockázatú élelmiszerek elkerülése, ha valaki a veszélyeztetett csoportok egyikébe tartozik.

Öt élelmiszer, amelyeknél nagyobb a Listeria kockázata:

  • lágy sajtok

  • pástétom

  • füstölt hal

  • hűtött, szeletelt húsok

  • egyéb hűtött, fogyasztásra kész termékek

A Listeria szempontjából nagyobb kockázatú egyéb élelmiszerek közé tartoznak az előre elkészített szendvicsek és saláták, az előre felszeletelt gyümölcsök, valamint a pasztőrözött tejből készült tejtermékek.

A fokozott kockázatát hordozó ételek kerülése mellett fontos a védekezés is:

  • A hűtött, fogyasztásra kész ételeket tartsa hidegen, ügyeljen arra, hogy a hűtőszekrénye megfelelően működjön, és öt fok alá legyen beállítva.

  • A hűtőszekrényből kivett, fogyasztásra kész ételeket négy órán belül fogyassza el.

  • Az élelmiszereket a minőségmegőrzési időn belül fogyassza el, főzze meg vagy fagyassza le.

  • Kövesse az élelmiszerek címkéin található tárolási utasításokat, és használja fel a felbontott élelmiszereket két napon belül (kivéve, ha a csomagoláson másként szerepel).

  • A nyers és a fogyasztásra kész ételeket külön kell tartani.

  • A rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel!

Míg a legtöbb embernél a fertőzésnek nincsenek tünetei, vagy enyhe gyomor-bélhurutja lesz, bizonyos magas kockázatú csoportok számára halálosnak bizonyulhat. Olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint például szepszis , agyhártyagyulladás vagy encephalitis, és vetélést, halvaszületést és koraszülést is okozhat.

Kapcsolódó írásaink