Egészség

Az égett étel növeli a rák kockázatát?

Ki kellene iktatnunk a túlsütött ételeket?

Ropogósra sült krumpli, ropogósra sült kenyér – étvágygerjesztő, finom, de vajon biztonságos? A tudósok bebizonyították, hogy az akrilamid valóban megtalálható az égetett keményítőtartalmú ételekben. Nagy koncentrációban károsítja a DNS-t, és állatkísérletek alapján rákkeltő tulajdonságokat mutat. Ki kellene iktatnunk a túlsütött ételeket?

Az égett étel növeli a rák kockázatát?
Képünk illusztráció
Fotó: BSIP via AFP/CHASSENET

Ed Young, a Cancer Research UK munkatársa elmondta, hogy a korai vizsgálatok során az állatoknak nagyon nagy dózisú akrilamidot adtak, amely ezerszer nagyobb volt, mint az, ami a jól megpirított pirítóssal vagy egy adag burgonyával kerül a szervezetbe. Young szerint helytelen az extrém mennyiséggel végzett kísérletek eredményeit valós körülményekre extrapolálni.

Ami a ropogós ízeket illeti, igen, bár a sült ételek önmagukban nem túl egészségesek. A táplálkozási szakemberek és az onkológusok azonban folyamatosan hangsúlyozzák az étrendünk egyéb szempontjait – írta a Hibiny. A túlzott zsírok, a cukor, a sok só, a rendszeres alkoholfogyasztás, az ultrafeldolgozott élelmiszerek – ezek azok a dolgok, amelyek sokkal hamarabb vezetnek rákhoz, mint az alkalmi sült krumpli.

Kapcsolódó írásaink