Egészség

A rebarbara lehet az új csodaszer

Friss kutatások szerint meglepő hatásai is vannak

A rebarbara itthon is egyre népszerűbb, hiszen savanykás édeskés komplex ízvilága számtalan formában hasznosítható. Azonban úgy fest egészségügyi hatásai sem mindennaposak – írta meg a sports.kz.

A rebarbara lehet az új csodaszer
A rebarbarának a szárát fogyasztjuk, aminek már a színe is igen különleges
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Christoph Soeder

A rebarbara habár alapvetően Nagy-Britanniában örvend nagy népszerűségnek az elmúlt időszakban hazánkban is előszeretettel keresik az emberek a szezon kezdetén. Ennek részben az az oka, hogy habár nyersen nagyon savanyú, a főzés során a növény elkezd átalakulni és egy nagyon kellemes, édes és savanyú, komplex ízvilágú étel válik belőle. Ez pedig rengeteg ételhez illik, így készülhet belőle leves, szósz, de akár pite is.

Emellett azonban nem szabad elmenni az egészségügyi hatásai mellett sem, hiszen a növény számtalan antioxidánst és ásványianyagot tartalmaz. Ehhez pedig még hozzáadhatjuk, amit nem kell hozzáadnunk, hiszen a cukortartalom ellenére a rebarbara alapvetően nagyon kevés kalóriát tartalmaz, bár oxálsav van benne.

A friss kutatások szerint pedig ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a növényben található rezveratrol és leudine névre hallgató anyagok úgy fest támogatják szervezetünk lipid rendszerének az anyagcsere folyamatait, így pedig tulajdonképpen az öregedésünk ellen is dolgoznak.

Érdemes lehet tehát készülni a rebarbara szezonra, hiszen mint a mellékelt ábra mutatja nem csak kulináris szempontból kiemelkedő növény, de még egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul.

Kapcsolódó írásaink