Egészség

Éveket vesznek el tőlünk ezek az élelmiszerek

Növelik a korai halálozás kockázatát 

Kisebb eséllyel érik meg a 75 éves kort azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket – írja egy friss kutatás alapján a hazipatika.com.

Éveket vesznek el tőlünk ezek az élelmiszerek
Képünk illusztráció
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Julian Stratenschulte

A nagy mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer (UPF) fogyasztása növeli a korai halálozás kockázatát – mutatta be a Guardian egy frissen publikált, nemzetközi tanulmány eredményeit. A kutatás ismét rávilágított az egészségtelen étrend jelentette kockázatokra, és pontosabb képet adott arról is, hogyan hatnak a szervezetünkre ezek a többszörösen feldolgozott ételek.

Azokat az élelmiszereket soroljuk ebbe kategóriába, amelyek ipari előállítása során mesterséges, a háztartásokban ritkán fellelhető összetevőket használnak fel a teljes értékű hozzávalók kárára. Ilyenek például a mirelit készételek, az instant tészták és levesek, bizonyos pékáruk vagy a cukros üdítőitalok is. Az ultrafeldolgozott ételek annyira károsak az egészségre, hogy egyes országokban nagyjából minden hetedik idő előtti haláleset hátterében ezek állnak – olvasható a tanulmányban. Az Egyesült Államokban évente 124 107, Angliában pedig évente 17 781 halálesettel hozhatóak összefüggésbe a szakemberek szerint.

A nemzetközi kutatócsoport nyolc országban vizsgálta meg az ultrafeldolgozott élelmiszerekhez köthető halálesetek arányát. Míg Kolumbiában, Brazíliában és Chilében a korai halálesetek négy százalék, öt és hat százalékáért az UPF-fogyasztás lehet a felelős, Kanadában ez az arány 10,9 százalék, az Egyesült Államokban 13,7 százalék, Angliában pedig 13,8 százalék – ez a legmagasabb arány a nyolc ország közül.

Eduardo Augusto Fernandes Nilson, a tanulmány vezető szerzője szerint ezeknek az ételeknek különösen magas a cukor-, só- és zsírtartalmuk, ízük miatt azonban sokak számára ellenállhatatlan finomságnak számítanak. Az egészségünkre gyakorolt negatív hatásuk ugyanakkor nem elenyésző: ha csupán tíz százalékkal növeljük a szervezetbe juttatott mennyiségüket, azzal is három százalékkal növeljük az idő előtti halálozás kockázatát. Ezeknek az ételeknek a fogyasztása ugyanis jelentősen hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, amelyek potenciális veszélyt jelentenek akár az életünkre is.

Kapcsolódó írásaink