Egészség
Minden só káros?
A táplálkozási szakértő elárulta a legfontosabb tudnivalókat

Andrey Bobrovsky táplálkozási szakértő kifejtette, hogy a közönséges fehér sóban a nátrium és a klór kombinációja túlzott fogyasztás esetén veszélyes lehet. Manapság azonban számos alternatíva létezik a klasszikus só helyett.
A népszerű konyhasót sórétegek feloldásával és ezt követő bepárlással nyerik, emellett azonban van bányákban bányászott kősó, tengeri só és jódozott só, vagyis jóddal dúsított, közönséges fehér só.
A só színe is változó lehet. A himalájai rózsaszín só Pakisztánban található az egyik legnagyobb mennyiségben. A vas-oxid miatt vöröses árnyalatú, kalciumot, magnéziumot, káliumot és egyéb nyomelemeket is tartalmaz. A fekete sót Indiából importálják – ez valóban egzotikus.
Dr. Bobrovsky megjegyezte, hogy csak az a só tekinthető igazán „diétásnak”, amelyik esetében a nátrium-kloridot részben kalcium-klorid helyettesíti. A szakember szerint különösen azoknak kell erre figyelniük, akik magas vérnyomásban szenvednek, vagy veseproblémákkal küzdenek. Nem szabad azonban megfeledkezni a fogyasztási arányról sem. Egy felnőtt és viszonylag egészséges ember számára legfeljebb öt gramm só az ajánlott mennyiség naponta.