Egészség

Termék, ami „megöli” az agyat

Nem kolbász és nem is a gyorsétterem

Az étrend közvetlenül befolyásolja az emberi egészségi állapotot és a szervek működését. A tudósok kutatásai szerint az agy fő „gyilkosa” nem a kolbász és nem is a gyorséttermi ételek – számol be a Sports.kz.

Termék, ami „megöli” az agyat
Képünk illusztráció
Fotó: Sandro Hyams / Connect Images / Connect Images via AFP

A szakemberek szerint az agy igazi ellensége a cukor. Túlsúlya károsítja a kognitív funkciókat, rontja a memóriát és növeli a demencia kockázatát.

Először is, a cukor éles vércukorszint-emelkedést okoz. Ez energiaingadozáshoz vezet: egy rövid energiakitörés után fáradtság és szellemi ködösség jelentkezik. Idővel az agysejtek kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra, ami megzavarja a működésüket.

Másodszor, a túlzott cukor gyulladást vált ki a szervezetben, beleértve az agyat is. A krónikus gyulladás felgyorsítja az idegsejtek pusztulását és elősegíti az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór.

Harmadszor, a cukor megzavarja a fontos neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin termelését, ami depressziót és szorongást okozhat.

Kapcsolódó írásaink

A cukor a bőr gyilkosa

ĀEgyes ételek gyulladásokat okoznak a szervezetben, ami olyan bőrproblémákkal jár, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az akné