Egészség
A cukor a bőr gyilkosa
Egyes ételek gyulladásokat okoznak a szervezetben, ami olyan bőrproblémákkal jár, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az akné

Sokan nem gondolnak rá, de az öregedés is ide tartozik: az elfogyasztott ételek nagyobb hatással vannak a bőrünkre, mint az összes szérum és hidratáló, amelyek sugárzó ragyogást és fiatalságot ígérnek. Tudjuk, hogy főleg a környezeti hatások – elsősorban az UV-sugarak – felelősek a bőr idő előtti öregedéséért. De az elfogyasztott ételek is nagyban befolyásolják a bőr állapotát. Hogyan? Egyes ételek gyulladásokat okoznak a szervezetben, ami olyan bőrproblémákkal jár, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az akné – és emellett bizony gyorsíthatják a bőr öregedését.
Cukor – a bőr gyilkosa
A cukor az egyik legnagyobb bűnös, amikor a gyulladások kialakulásáról és az öregedési folyamatok gyorsulásáról van szó. Ennek egyik fő oka az előrehaladott glikációs végtermékek (AGE-k) kialakulása: amikor a szervezetben a cukor fehérjékkel vagy zsírokkal lép reakcióba, káros molekulák képződnek, amelyek hozzájárulnak a sejtek és a szövetek károsodásához. A glikáció során károsodnak a kollagén és elasztin rostok is, amelyek a bőr rugalmasságát biztosítják
A cukorfogyasztás elősegíti a krónikus gyulladásokat, amelyek összefüggésbe hozhatók számos krónikus betegséggel, például cukorbetegséggel, szív- és érrendszeri problémákkal és ízületi gyulladásokkal, és növeli az inzulinrezisztencia kockázatát, ami hosszú távon diabéteszhez és egyéb anyagcsere-betegségekhez vezethet.
A finomított cukrok bevitelének csökkentése már jelentős előnyökkel járhat, nem feltétlenül szükséges teljesen kiiktatni a cukrot az étrendből. A természetes cukrok, amelyeket például gyümölcsökben vagy mézben találhatók, kevésbé károsak, mivel rostokkal és tápanyagokkal együtt kerülnek a szervezetbe, így lassabban emelik meg a vércukorszintet.
Grillezett húsok – ízletesek, de öregítenek!
A grillezett húsok közkedvelt fogások, de elkészítési módjuk sajnos egészségkárosodáshoz vezethet. A magas hőfokon történő sütés során heterociklikus aminok (HCA-k) és policiklusos aromás szénhidrogének (PAH-k) keletkeznek, amelyekről kimutatták, hogy növelik a gyulladásokat és a rákos megbetegedések kockázatát. A grillezés során keletkező vegyületek oxidatív stresszt idézhetnek elő, gyorsítva a sejtkárosodást és így az öregedés látható jeleinek megjelenését.
A káros hatások csökkenthetők, ha más elkészítési eljárást, például párolást vagy lassú sütést választ. Használjon az ételkészítés során olyan összetevőket, amelyek segíthetnek csökkenteni a káros vegyületek képződését: ilyen a citromlé vagy a rozmaring.