Egészség
Az újrahasznosított olaj neurológiai rendellenességeket okozhat
A mélysűtött ételeket összefüggésbe hozták a rákkal és a cukorbetegséggel

Tekintettel arra, hogy világszerte elterjedt az otthonokban és éttermekben az a gyakorlat, hogy ugyanazt az olajtételt többszöri étkezéshez újra felmelegítik, a tanulmány megállapításai komoly hatással lehetnek az emberi egészségre.
A mélysütés során az ételt teljesen forró olajba merítik, és rendkívül népszerű főzési technika, amellyel a fánkoktól a falafelig minden elkészíthető. Sajnos azonban a mélysütőkből kikerülő finomságokat számos betegséggel, köztük a rákkal és a cukorbetegséggel hozták összefüggésbe.
Úgy gondolják, hogy ezek a veszélyek fokozódnak, ha az olajokat újra felhasználják, mivel az ismételt melegítés elpusztítja a zsírban lévő antioxidánsokat és más egészséges összetevőket, miközben olyan veszélyes vegyületek is hozzáadódnak, mint a transzzsírok és a peroxidok. Eddig azonban nem vizsgálták megfelelően az újrahasznosított olaj fogyasztásának következményeit.
„A magas hőmérsékleten történő mélysütést számos anyagcserezavarral hozták összefüggésbe, de nem végeztek hosszú távú vizsgálatokat a mélysütött olaj fogyasztásának és annak egészségre gyakorolt káros hatásaira vonatkozóan” – magyarázta közleményében a tanulmány szerzője, Kathiresan Shanmugam. „Tudomásunk szerint mi vagyunk az elsők, akik arról számoltunk be, hogy a hosszú távú mélysült olajfogyasztás növeli a neurodegenerációt az első generációs utódoknál.”
A kutatók 30 napon keresztül nőstény patkányokat etettek hagyományos eledellel vagy normál, illetve újramelegített olajokkal dúsított táplálékkal. A hónap végén azt találták, hogy az újrahasznosított olajon nevelt állatoknál megemelkedett májenzim-szinteket mutattak ki, ami magas gyulladásra és oxidatív stresszre utal ebben a kulcsfontosságú szervben.
„Ennek következtében a máj lipidanyagcseréje jelentősen megváltozott, és csökkent a fontos agyi omega-3 zsírsav DHA-szállítása” – mondta Shanmugam. „Ez pedig neurodegenerációt eredményezett, ami az újramelegített olajat fogyasztó patkányok, valamint utódaik agyának szövettani állapotában is megfigyelhető volt.”
Ezek az eredmények a máj-bél-agy tengely fontosságát illusztrálják, és bemutatják, hogy annak megzavarása hogyan vezethet neurológiai károsodáshoz. Ezenkívül az újramelegített olajjal táplált patkányoknál megnövekedett koleszterinszintet és magasabb gyulladásmarkerek, például a magas érzékenységű C-reaktív fehérje (hs-CRP) szintjét mutatták ki, amely összefüggésbe hozható a szívroham és a stroke kialakulásával.
A kutatók e patkányok vastagbelében a sejtek károsodását is megfigyelték, valamint a glia néven ismert neuronális támogató sejtek degenerációját. Egy sor további kísérlet során a tanulmány szerzői a patkányokat mononátrium-glutamátnak (MSG) tették ki, és megállapították, hogy ez a gyakori élelmiszer-adalék további neurológiai károsodást idézett elő az újrahasznosított olajon nevelt patkányokban.