Egészség

A vashiány hét, rendkívül veszélyes jele

Az egészség a legnagyobb kincsünk, megőrzésében kulcsszerepet játszik a megelőzés. A brit egészségügyi szervezet (NHS) egy rejtett tünetre figyelmeztet a nyelven, amely vashiányra utalhat a szervezetben. Emellett a szakértők kiemelik a vérszegénység főbb jeleit és azokat a termékeket, amelyek pótolhatják ennek a fontos ásványi anyagnak a hiányát, írja a Pravda.ru.

A vashiány hét, rendkívül veszélyes jele
Illusztráció, amely hipokróm (rosszul festődő) és mikrocitikus (kicsi) vörösvértesteket mutat
Fotó: AFP/Science Photo Library/KKO/Science Photo Library/Kateryna Kon

A vas szükséges a vörösvértestek, az oxigént szállító vérsejtek termeléséhez. Ha szintje csökken, vashiányos vérszegénység alakul ki. Ennek az állapotnak a fő tünetei a következők:

  • krónikus fáradtság;
  • alacsony energiaszint;
  • a bőr sápadtsága.

A vérszegénység szokatlan jelei

A klasszikus tünetek mellett kevésbé nyilvánvaló jelenségek is megjelennek a szájüregben. Az NHS három figyelmeztető jelet emel ki:

  • az ízérzés megváltozása,
  • szájfekélyek gyakori előfordulása,
  • fájdalmas érzés a nyelvben.

Ha ezeket a tüneteket észleli, fontos, hogy orvoshoz forduljon! A szakember vizsgálatokat rendelhet a vérszegénység okának meghatározására és a legjobb kezelés kiválasztására.

Mi az a vérszegénység?

A vérszegénység (görögül: αναιμία; a görög αν - előtag, jelentése tagadás, görögül αἷμα – vér), szinonimája vashiányos vérszegénység, kóros klinikai és hematológiai szindróma, amelyet a hemoglobin és az eritrociták tartalmának csökkenésével és az oxigénszállítás »megsértésével« jellemez a keringésben a hipoxia.

Diagnózis és kezelés

A vashiányos vérszegénység diagnózisának megerősítésekor leggyakrabban vastartalmú gyógyszereket írnak fel. Ha a szervezet rosszul tolerálja a tablettákat, vagy azok nem hoznak eredményt, intravénás vasinjekcióra van lehetőség.

Milyen ételek segítenek pótolni a vashiányt?

Jelentős változást hozhat bizonyos élelmiszerek étrendjébe való beillesztése. A vasban leggazdagabb élelmiszerek a következők:

  • zöld leveles zöldségek (káposzta, vízitorma);
  • vassal dúsított gabonafélék és kenyerek;
  • vörös hús;
  • szárított gyümölcsök (szárított sárgabarack, aszalt szilva, mazsola);
  • hüvelyesek (lencse, bab, borsó).

Mit kell korlátozni?

Egyes élelmiszerek akadályozzák a vas felszívódását. Ha hiányzik ez az elem, ajánlott csökkenteni a fogyasztását a következőknek:

  • tea és kávé;
  • tej és tejtermékek;
  • magas fitinsavtartalmú, teljes kiőrlésű gabonafélék.

A tünetek korai felismerése és az étrend módosítása segít elkerülni a vashiányhoz kapcsolódó szövődményeket.

Kapcsolódó írásaink