Egészség

A rostok átalakítják az egészséget

Feltárulnak a hosszú élet titkai

Tudta, hogy a rosthiány megrövidítheti az életét? Manapság sokan csak 12-15 g rostot fogyasztanak, holott legalább napi 25 g ajánlott – írta meg a Pravda.

A rostok átalakítják az egészséget
Törekedni kell az egészséges étrend kialakításánál a rosttartalom megfelelő mennyiségére is
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Silas Stein

A rostokat két csoportra osztják:

  • Az oldható rostok segítenek csökkenteni a koleszterin- és cukorszintet, és táplálják a hasznos bélbaktériumokat.
  • Az oldhatatlan rostok anélkül, hogy megemésztődnének, eltávolítják a méreganyagokat és a toxinokat, tisztítják a tápcsatornát. Rendszeres fogyasztása javítja az emésztést, támogatja az immunitást és jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körmökre.

Hol találhat rostot

A rostok fő forrásai a következők:

  • teljes kiőrlésű gabonafélék: quinoa, zabpehely;
  • hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, zöldborsó;
  • magvak és diófélék: lenmag, chia mag, mandula;
  • zöldségek és fűszernövények: hámozott burgonya, kelbimbó;
  • gyümölcsök: avokádó, héjas alma, málna.

Hogyan adhat rostot az étrendjéhez

Kezdje a rosttartalom fokozatos növelésével: helyettesítse a finomított élelmiszereket teljes kiőrlésű gabonafélékkel, adjon hozzá +1 étkezéshez – egy újabb rosttartalmú összetevő már sokat változtathat a közérzetén. Ne feledje, hogy elegendő vizet igyon, hogy a rostok normálisan tudjanak mozogni a tápcsatornán keresztül.

A rost nem csodaszer, de megfelelő fogyasztása jelentősen javíthatja életminőségét és fenntarthatja egészségét.

Kapcsolódó írásaink