Egészség
A rostok átalakítják az egészséget
Feltárulnak a hosszú élet titkai

Törekedni kell az egészséges étrend kialakításánál a rosttartalom megfelelő mennyiségére is
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Silas Stein
A rostokat két csoportra osztják:
- Az oldható rostok segítenek csökkenteni a koleszterin- és cukorszintet, és táplálják a hasznos bélbaktériumokat.
- Az oldhatatlan rostok anélkül, hogy megemésztődnének, eltávolítják a méreganyagokat és a toxinokat, tisztítják a tápcsatornát. Rendszeres fogyasztása javítja az emésztést, támogatja az immunitást és jótékony hatással van a bőrre, a hajra és a körmökre.
Hol találhat rostot
A rostok fő forrásai a következők:
- teljes kiőrlésű gabonafélék: quinoa, zabpehely;
- hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, zöldborsó;
- magvak és diófélék: lenmag, chia mag, mandula;
- zöldségek és fűszernövények: hámozott burgonya, kelbimbó;
- gyümölcsök: avokádó, héjas alma, málna.
Hogyan adhat rostot az étrendjéhez
Kezdje a rosttartalom fokozatos növelésével: helyettesítse a finomított élelmiszereket teljes kiőrlésű gabonafélékkel, adjon hozzá +1 étkezéshez – egy újabb rosttartalmú összetevő már sokat változtathat a közérzetén. Ne feledje, hogy elegendő vizet igyon, hogy a rostok normálisan tudjanak mozogni a tápcsatornán keresztül.
A rost nem csodaszer, de megfelelő fogyasztása jelentősen javíthatja életminőségét és fenntarthatja egészségét.