Egészség
Ez az ital csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
A vérnyomásra is kedvezően hat

Evangeline Mantzioris táplálkozási szakértő elmondta, hogy az olajfalevél nagy mennyiségben tartalmaz egy oleuropein nevű antioxidánst – írta meg az rbc.ru.
Miért hasznos a tea?
Az olajfalevelek más antioxidánsokat is tartalmaznak, például hidroxitirozolt, luteint, apigenint és verbaszkozidot. Az antioxidánsok úgy működnek, hogy csökkentik a szervezetben az oxidatív stresszt, amely károsíthatja a DNS-t, a sejtmembránokat és a szöveteket, ami krónikus betegségekhez, például rákhoz és szívbetegségekhez vezethet.
Tanulmányok kimutatták, hogy az olajfalevél-kivonat javítja a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit. Ez magában foglalja az egészségesebb vérzsírokat (zsírokat) és az alacsonyabb vérnyomást.
A szakértő hozzátette, hogy ha cukorbetegségben vagy magas vércukorszintben szenvedünk, az olajfalevél-kivonat szedése némi előnyt jelenthet.
Egyesek teában és salátában fogyasztják a leveleket, de étrend-kiegészítő formájában is megtalálható. Az olajfalevél-kivonat segíthet csökkenteni a vérnyomást, és még a fogyást is elősegítheti.
Fontos megjegyezni, hogy a levelek az antioxidánsok miatt keserűek, ami megnehezíti a fogyasztását.
Hogyan készítsünk olajfalevél teát
Az olajfaleveleket nemcsak a gyógynövényboltokban lehet megvásárolni, hanem otthon is lehet szárítani. Fontos, hogy 1 evőkanál szárított levelet adjunk 1 csésze forró vízhez, és hagyjuk 10 percig főni.
Ezután leszűrhetjük az olajfalevél teát. Elég 3 csészényit meginni a nap folyamán, hogy megtapasztaljuk a hatását.
Kinek nem szabad olajfalevél teát innia?
Krónikus betegségben szenvedőknek, terhes és szoptató nőknek nem ajánlott, cukorbetegek pedig csak orvosi felügyelet mellett fogyaszthatják. Mivel csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást, az olajfalevél tea nagyon veszélyes az alacsony vérnyomásban és alacsony vércukorszintben szenvedők számára.