Egészség
Ezek a legegészségesebb téli zöldségek
Tele vannak rostokkal és vitaminokkal
Kelkáposzta: Egy csésze kelkáposzta 4,72 gramm rostot biztosít (körülbelül 16,86 százalék DV). Ez a káposzta sok A-, C-vitamint, magnéziumot, káliumot és karotinoid antioxidánsokat is tartalmaz.
Spenót: C- és E-vitamint tartalmaz, amelyek antioxidánsként működnek. Egy adag főtt spenót a napi C-vitamin-érték 19,5 százalékát és az E-vitamin napi értékének 26 százalékát biztosítja. Folsavat, vasat, kalciumot és polifenolokat is tartalmaz.
Kelbimbó: Egy adag főtt kelbimbó 6 gramm rostot biztosít. Ez a napi érték 21,43 százaléka. Napi K-vitamin-szükségletének több mint 180 százalékát fedezi egy csésze ebből a káposztából.
Burgonya: Egész télen élvezheti. Kiváló rost-, C-vitamin-, B-vitamin- és káliumforrás. Egy közepes méretű piros sült burgonya (170 g) biztosítja a napi káliumszükséglet 20 százalékát.
Sárgarépa: Különösen gazdag A-vitaminban. Egy darab nyers sárgarépa biztosítja a szervezet számára a napi bevitel 119 százalékát.
Paszternák: Egy darab paszternák a napi C-vitamin-érték 22 százalékát, a kálium 12 százalékát, a folsav pedig a napi értékének 23 százalékát biztosítja. Ugyanebben az adagban 5,6 gramm rost is található, ami a napi ajánlott érték 20 százaléka.
Póréhagyma: Jó K-vitamin- és mangánforrás. A póréhagyma flavonoidokban is gazdag. A kutatások azt mutatják, hogy azok között, akik flavonoidokban gazdag étrendet fogyasztanak, alacsonyabb a szívbetegségek és a szívrohamok aránya.
Karórépa: Különösen gazdag C-vitaminban. Egy darab főtt vagy pépesített karórépa a napi érték 50 százalékát tartalmazza. Tanulmányok kimutatták, hogy a magas C-vitamin tartalmú étrend számos betegség kockázatát csökkenti, köztük számos ráktípust (hólyag-, mell-, tüdőrák).
Káposzta: Az antocianinok forrása. Ezen anyagok nagy mennyiségű fogyasztása a szívkoszorúér-betegség kialakulásának és a szívbetegség miatti halálozás kockázatának csökkenésével jár.
Retek: Ennek a zöldségnek egy adagja nyers formában mindössze 18 kcal-t tartalmaz, de a napi C-vitamin-érték 18,8 százalékát biztosítja.
Cukorrépa: A kutatások azt mutatják, hogy a bétalaint és a nitrátot tartalmaz. Ezen anyagok javítják a véráramlást, csökkentik a vérnyomást, és javítják az erek működését, ezáltal csökkentik a szívbetegségek kockázatát.
Karfiol: Sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag, beleértve a folsavat, a C-vitamint és a K-vitamint. Ugyanakkor egy csésze főtt karfiol mindössze 5,1 g szénhidrátot és 28,6 kcal-t tartalmaz.