Egészség

A sajtok gyulladást okoznak?

A táplálkozási szakemberek és más szakértők leggyakrabban a sajtot teszik felelőssé a gyulladásért

A krónikus gyulladás a szervezetben sokféle ok miatt kialakulhat, de az egyik leggyakoribb ok a telített zsírok túlzott bevitele – számol be a Sports.kz.

A sajtok gyulladást okoznak?
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Nicole Rodriguez amerikai táplálkozási szakértő azonban nem ért ezzel egyet. Ha összehasonlítjuk a tejtermékeket, magyarázta, a sajt valóban több telített zsírt tartalmaz, mint például a joghurt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az utóbbit kellene választani, miközben az előbbiről lemondunk.

„A sajt önmagában nem okoz gyulladást. Az egyes sajtok telítettzsír-tartalma valóban aggodalomra adhat okot, mivel ez a zsírtípus az, amely összefüggésbe hozható a gyulladással. Azonban nem annyira a sajtról van szó, mint inkább a sajt mennyiségéről és azokról az ételekről, amelyekben használjuk. Például a pizza, a taco, a lasagne és a sajtos makaróni sokkal több telített zsírt tartalmaz, mint a tej vagy a joghurt” - mondta Nicole Rodriguez az Eating Wellnek.

Azt javasolta, hogy részesítsük előnyben az alacsony zsírtartalmú sajtokat, és ne kombináljuk más, „nehéz” ételekkel.

Kapcsolódó írásaink