Egészség

Hogyan kell megmosni a zöldséget, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat

Felhasználás előtt a zöldeket alaposan meg kell mosni

A frissen szedett zöldségek a vitaminok és hasznos ásványi anyagok forrása, ugyanakkor veszélyt is jelentenek – írja a sports.kz.

Hogyan kell megmosni a zöldséget, hogy elkerüljük az egészségügyi problémákat
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Miért mossuk meg a zöldeket

Még ha a zöldségek tisztának is tűnnek, a felületükön maradhatnak:

- földdarabkák, homok, por;

- műtrágyák, növényvédő szerek maradványai;

- rovarok, csigák, férgek nyomai;

- mikrobák, baktériumok, paraziták petéi.

Mindezek ételmérgezést, gyomor-bélrendszeri megbetegedéseket és egyéb bajokat okozhatnak. Ezért a zöldeket gondosan meg kell mosni.

Hogyan kell helyesen megmosni a zöldeket

A hatékony tisztítás több szakaszban történik:

Alapos ellenőrzés. Gondosan vizsgáljon meg minden egyes levelet vagy szárat a látható szennyeződések felismerése és eltávolítása érdekében.

Előáztatás. Tegye a zöldfűszereket 10-15 percre hideg vízbe. Ez segít felitatni és kimosni a szennyeződéseket.

Többszöri öblítés. Öblítse le a zöldfűszereket folyó víz alatt, a vizet időnként cserélje. Ismételje meg ezt az eljárást két-három alkalommal.

Fertőtlenítés. A további tisztításhoz használhat speciális eszközöket a zöldségek mosásához, vagy mártogassa azokat néhány percre szódabikarbóna oldatba.

Utolsó öblítés. A végén öblítse le a zöldeket tiszta vízzel, hogy eltávolítsa a mosószer maradványait.

Áztassa és mossa meg a zöldeket közvetlenül a felhasználás előtt, hogy megőrizze a maximális tápanyagokat.


Kapcsolódó írásaink