Egészség

Nem gondolná, mire jó a kovászos uborka leve

Ezért nem szabad kiönteni

A nyár egyik kedvenc magyar csemegéje a kovászos uborka, amely az egyik legegészségesebb savanyúságunk. Érdemes a levét is elfogyasztani, mondjuk miért! – írja a Ripost.

Nem gondolná, mire jó a kovászos uborka leve
Túl azon, hogy finom, ez a savanyúság nagyon egészséges is
Fotó: PhotoAlto via AFP/es-cuisine/Sanna Lindberg

Hamisítatlan nyári időjárás van, és beindult az uborkadömping is. Érdemes tehát elővenni a nagy befőttesüveget, beszerezni egy csomó friss uborkát, és jöhet a kovászos uborka! Ezt a savanyúságot egyszerűen nem lehet megunni, pörköltek mellé, szendvicsekhez kiváló, de csak úgy magában is nagyon finom, és hűsít is a forró nyári napokon. Túl azon, hogy finom, ez a savanyúság nagyon egészséges is, hiszen erjesztéssel készül, ezáltal pedig tele van olyan jótékony baktériumokkal, amelyek helyreállítják a bélflóra egyensúlyát, és a gyomornak is jót tesz. Mindez igaz a levére is, ezért kár lenne kidobni.

Segít a fogyásban

A kovászos uborka leve felpörgeti az anyagcserét, emiatt ha rendszeresen fogyasztja, az első pár napban meg is hajthatja – de ha beáll az egyensúly, ez el is múlik, tehát nem érdemes feladni! Annál is inkább, mert ha mindennap iszik belőle, segít a méregtelenítésben, és így gyorsabban beindul a fogyás.

Megelőzi az izomlázat

Egy keményebb edzés után érdemes fél decit meginni a kovászos uborka levéből, ugyanis tanulmányok szerint görcsoldó hatása van, így megelőzheti, enyhítheti vele az izomgörcsöket, és másnap kevésbé gyötri majd az izomláz is. Arra azonban figyeljen, hogy a féldecis mennyiséget ne lépje túl, nehogy edzés után túl sok sót vigyen be a szervezetébe.

Erősíti az immunrendszert

Mivel támogatja a bélflóra egészséges működését, a kovászos uborka leve közvetetten az immunrendszert is támogatja. Kutatások szerint ugyanis a bélflóránk egészsége kihat az immunrendszerünk működésére.

Finomabb tőle a főzelék, a leves

Főzésnél is jó, ha van kéznél egy kis kovászosuborka-lé, hiszen ha egy keveset hozzáad a savanyú ízvilágú levesekhez vagy főzelékekhez, pikáns, finom, különleges ízük lesz.

Salátaöntetekbe is keverheti

A nyári salátákat nagyon feldobja, ha nem ecetet, hanem a kovászos uborka levét használja a dresszinghez, hiszen ezeknek pont az a lényegük, hogy könnyed, enyhe ízük legyen. Így kevésbé lesz ecetes ízű a saláta.

Kapcsolódó írásaink