Egészség

Így serkenti a böjtölés az immunrendszert

A koplalás fokozza az immunrendszer rák elleni küzdelmét

Egy új, egereken végzett tanulmány szerint a koplalás hatékonyan átprogramozza a daganatok elpusztításával megbízott fehérvérsejtek anyagcseréjét – számolt be a New York-i Memorial Sloan Kettering Rákközpont nemzetközi szakértői csoportjának eredményéről a Science Alert alapján a hazipatika.hu.

Így serkenti a böjtölés az immunrendszert
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az immunrendszer ezeket a sejteket használja a szervezetet fenyegető veszélyek, köztük a rák és a vírusok ellen. Az úgynevezett NK-sejtek képesek ugyanis elpusztítani olyan fenyegetéseket is, amelyekkel korábban még nem találkoztak. Minél inkább a daganat felé tudja irányítani a szervezet ezeket az immunsejteket, annál jobbak a túlélési esélyek.

Az NK-sejtek azonban nagy stressz alatt működnek, amikor rákos sejtek közelében vannak. „A daganatok nagyon éhesek” – mondja Joseph Sun immunológus. A Memorial Sloan Kettering Rákközpont munkatársa szerint „felveszik az alapvető tápanyagokat, és ellenséges környezetet teremtenek, amely lipidekben gazdag, ezek pedig károsak a legtöbb immunsejt számára. A koplalás azonban átprogramozza ezeket a természetes ölősejteket, hogy jobban túléljenek egy ilyen környezetben.”

A kutatók a daganatsejtekkel befecskendezett egereket olyan étrendre állították, amelyben szabadon étkezhettek, eltekintve a heti két 24 órás, kizárólag vízzel töltött koplalástól. A várakozásoknak megfelelően a súlyuk nem, de a vércukorszintjük csökkent, ami a szabad zsírsavak emelkedését váltotta ki, ezeket pedig az NK-sejtek alternatív energiaforrásként használják. A legfontosabb, hogy az egerekben lévő NK-sejtek alkalmazkodtak és a szabad zsírsavakat használták energiaként a glükóz helyett.

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy mielőtt bárki kipróbálná a böjtölést, mindenképp konzultáljon orvossal. Ami az egyik ember számára ugyanis egészséges, az a másiknak nem biztos, hogy az. Ami ezt a kutatást illeti, még korai szakaszban van, a kutatók további terve, hogy embereken is elvégezzék.

Kapcsolódó írásaink