Egészség

Ön is tüsszent, ha hirtelen erős fényt lát?

Orrsövényferdülést is jelezhet, ha rendszeresen így reagál

A jelenséget fotikus (fénnyel kapcsolatos) tüsszentő reflexnek nevezzük, és örökletes. Amikor kilép egy sötét épületből, a hirtelen erős fénytől tüsszentenie kell? Nincs vele egyedül, minden harmadik ember így reagál – írja a Live Science nyomán a Házipatika.

Ön is tüsszent, ha hirtelen erős fényt lát?
Többféle oka lehet annak, ha a hirtelen erős fény ér minket, és tüsszentenünk kell
Fotó: AFP/Phanie/Garo

A fotikus tüsszentési reflexet a régi görögök is ismerték. Már Arisztotelész feltette a kérdést, mi lehet az oka. A jelenséget szakmai körökben autoszomális domináns kényszeres helio-ophthalmikus kitörés szindrómának, röviden ACHOO-nak nevezik. Ez a reflex domináns genetikai tulajdonság, vagyis gyakran öröklődik.

A fotikus tüsszögést a fény intenzitásának változása okozza, vagyis például amikor a sötétségből hirtelen a fénybe lépünk. A reflex súlyossága egyénenként eltérő lehet: van, aki csak néha tüsszög, másoknál azonban az erős fény többször egymás után is kiválthat kontrollálhatatlan tüsszentést.

A jelenségnek többféle magyarázata van. Az egyik verzió szerint az erős fény stimulálja az arcon található trigeminális ideget. A fény, amely ennek a szemhez vezető ágát stimulálja, egyúttal az orrhoz vezető idegszálat is ingerelheti. Egy másik elgondolás szerint a fotikus tüsszögés az orrsövényferdüléssel lehet összefüggésben. Létezik olyan kutatás is, amely a tüsszögés és a migrén között talált összefüggést.

Kapcsolódó írásaink