Egészség

A magas koleszterinszint három jele, amely észrevehető a testen

Árulkodó mellékhatások

A magas koleszterinszint általában nem okoz tüneteket, így kiérdemelte a csendes gyilkos címet, de néhány alattomos jel a test három területén is megjelenhet – írja az Express.

A magas koleszterinszint három jele, amely észrevehető a testen
A szemen megjelenő sárga koleszterincsomót érdemes megvizsgáltatni (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A magas koleszterinszint azt jelenti, hogy túl sok a koleszterin nevű zsíros anyag a vérben. Bár ez kezdetben nem okozhat semmilyen problémát, idővel számos súlyos egészségügyi probléma kockázatát növelheti. Ennek oka, hogy a koleszterin felhalmozódhat az artériákban, amely elzáródáshoz vezethet, megakadályozva a vér átjutását.

Ha nem kezelik, ez olyan orvosi vészhelyzetekhez vezethet, mint a szívroham és a stroke. Különösen veszélyes, mivel a magas koleszterinszint „rejtett” kockázat maradhat, mivel jellemzően nem jelentkezik tünetekkel.

Bizonyos esetekben azonban az ember három testrészén is észlelhet olyan jeleket, amelyeket a magas koleszterinszint okoz.

Arc

A magas koleszterinszint két árulkodó jele is felbukkanhat az arcon. A szem belső sarkában összegyűlhetnek a xanthelázok, amelyek apró, sárga koleszterincsomók. Bár a csomók önmagukban ártalmatlanok, fontos, hogy kivizsgáltassuk őket.

Kezek

A kezeit is érintheti a xanthelázia. Ez egy ínszöveti xanthomatának nevezett állapot, amely csomók kialakulását okozhatja az ujjperceken.

Ezek sima és normál bőrszínűnek tűnhetnek. Az ín xanthomata esetében az Achilles-ínon is megjelenhet.

Lábak

A magas koleszterinszint a perifériás artériás betegség (PAD) nevű állapothoz vezethet. A PAD egy gyakori állapot, amikor az artériákban felhalmozódott zsírlerakódások „korlátozzák” a lábizmok vérellátását, az NHS szerint.

Lábakban megjelenő tünetek:

  • fájdalmas fájdalom a lábakban,
  • zsibbadás vagy gyengeség,
  • fekélyek (nyílt sebek) a lábakon, amelyek nem gyógyulnak be,
  • a lábak bőrének megváltozott színe, például a szokásosnál sápadtabb vagy kék színűvé válik,
  • a lábizmok zsugorodása (sorvadása).

A jelek közül a járás közben jelentkező fájdalmas fájdalom a leggyakoribb. Ez „általában” néhány perces pihenés után megszűnik, írja az NHS.

A koleszterinszint csökkentésére az NHS a következőket ajánlja:

  • kevesebb zsíros étel fogyasztása,
  • egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás,
  • több testmozgás,
  • a dohányzás abbahagyása,
  • az alkohol fogyasztásának visszaszorítása.

Kapcsolódó írásaink