Egészség

Az ilyen vércsoportú emberek ötven százalékkal hajlamosabbak a mélyvénás trombózisra és a tüdőembóliára

A vércsoport mellett a mentális egészség is szerepet játszhat a szívbetegség valószínűségében

Több tényező is befolyásolhatja a szívroham kockázatát. A leggyakoribbak az életmódbeli tényezők, mint például az étrend jellege, az egyén aktivitása, a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás – számol be a Sports.kz.

Az ilyen vércsoportú emberek ötven százalékkal hajlamosabbak a mélyvénás trombózisra és a tüdőembóliára
A vércsoport és a mentális egészség is befolyásolja a szívbetegség kialakulását (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Az életmódbeli tényezők mellett más betegségek, például a cukorbetegség jelenléte is befolyásolhatja a szívroham kockázatát. Az Amerikai Szívszövetség (AHA) kutatói nemrég azt arra a következtetésre jutottak, hogy az ember vércsoportja is hatással lehet a szívroham kialakulására.

Az AHA kutatói szerint az O vércsoporttól eltérő vércsoportok, az A, a B és az AB növelik a szívroham kockázatát.

Tanulmányok kimutatták, hogy az e három vércsoporttal rendelkezők nyolc százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot, és tíz százalékkal nagyobb a szívelégtelenség kockázata.

Ezenkívül az A vagy B vércsoportú emberek több mint ötven százalékkal hajlamosabbak voltak a mélyvénás trombózisra és a tüdőembóliára, két olyan állapotra, amely a szívelégtelenség fokozott kockázatával jár.

A vércsoport mellett a mentális egészség is szerepet játszhat a szívbetegség valószínűségében. Ezt egy szintén az AHA által végzett tanulmány során állapították meg.

A vezető szerző, Özlem Kireççibasi elmondta: „A depressziós zavar és a tartós és súlyos stressz miatti szorongás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek megnövekedett arányával. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata a depresszió súlyosságával arányosan nő.”

Kapcsolódó írásaink