Egészség

Aggasztó a felfedezés

Ez az összefüggés a rák és a Covid között

A kutatók megdöbbentő dolgot észleltek azok körében, akik átestek már a Covid-fertőzésen.

Aggasztó a felfedezés
Amerikai kutatók úgy találták, hogy a Covid19 fertőzés is összefüggésben lehet a rák bizonyos ritka válfajaival (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Frederic J. Brown

Ennyi év után is feltűnik még a Covid a hírekben, és persze ahogy szokott, rendszerint nem a jó hírekben. Elég aggasztó kutatási eredményeket közöl ugyanis a The Hill című honlap nyomán az elle.hu.

Covid és rák?

Ha a vírusfertőzések és a rák kapcsolatáról van szó, valószínűleg önnek is a HPV jut először eszébe. Nos, amerikai kutatók úgy találták, hogy a Covid19 fertőzés is összefüggésben lehet a rák bizonyos ritka válfajaival.

Bonnie és Bob Krall például egy amerikai házaspár, és ők mindketten relatíve könnyen átvészelték a pandémia időszakát: a feleségnek csak enyhe tünetei voltak, amikor megbetegedett, a férj is elkapta ugyan a vírust, de ő teljesen tünetmentes volt. Évek teltek el azóta, és rövid időkülönbséggel mindkettőjüknél kialakult a rák egy-egy ritka fajtája, Bobnál igazából rögtön kettő is. Őket egy tipikus példaként mutatja be az orvosuk, Kashyap Patel, aki a Covid és a rák közötti összefüggést vizsgáló orvoscsoport tagja.

Ezt figyelték meg

A kutatók a következőket figyelték meg a héten megosztott eredmények szerint. Az orvosok néhány nagyon aggasztó dolgot vettek észre a Covid és a rák közötti összefüggéssel kapcsolatban:

  • Az új betegek száma 20-30 százalékkal növekedett;
  • Több betegnél többször is kialakult daganatos megbetegedés;
  • Házaspárok és testvérpárok mindkét tagja hónapokon belül lett rákos;
  • Volt rákos betegeknél többéves tumormentes időszak után tért vissza a daganat.

Patel szerint a Covidot gyakran kísérő gyulladás lehet a kulcs annak felderítéséhez, hogy pontosan mi lehet a kapcsolat a koronavírus és a rákos megbetegedések között.

A gyulladás számos genetikai változást idéz elő a genomban, amely bizonyos embereknél hajlamosíthat a rák kialakulására

– nyilatkozta Patel, aki közel 300 beteg adatait elemzi a gyulladásos biomarkereket figyelve, azt kutatva, hogy mi lehet az, ami a rák és a Covid közötti fenti összefüggést okozhatja.

Kapcsolódó írásaink