Egészség
Nemcsak hizlalnak, meg is betegíthetnek a cukros üdítők
Nem mindegy, mivel csillapítjuk a szomjunkat

Cukorbetegség: A 2-es típusú cukorbetegség, vagyis a diabétesz világszerte milliókat érintő krónikus betegség, amelyhez nagy mértékben hozzájárul a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezés és a cukros, szénsavas üdítőitalok fogyasztása is.
Szív- és érrendszeri problémák: Hiába iktatjuk be életünkbe a rendszeres testmozgást, ha mellette cukros italokat iszunk. A gyümölcslevekben, egyes sportitalokban és ízesített vizekben rengeteg a hozzáadott cukor, és ezek csak tovább növelhetik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, amelyek hazánkban a vezető halálokok közé tartoznak.
Csontritkulás: A szénsavas üdítők többsége foszforsavat tartalmaz, amely a vizeletben választódik ki. A túlzott mennyiségű foszforsav meggátolja a testet abban, hogy felszívja a számára fontos kalciumot. Ez többek között fogszuvasodáshoz és csontritkuláshoz vezet.
Asztma: Az ételadalékok közül a legtöbb problémát jellemzően a tartósítószerek okozzák, többek között a nátrium-benzoát, amelyet a cukros üdítők többsége nagy mértékben tartalmaz. A megnövekedett nátriumbevitel hatására az asztmás tünetek rohamszerűen felerősödhetnek.
Rossz lehelet, fogproblémák: A fogszuvasodás kialakulása soktényezős folyamat, amelyben szerepet játszanak a szájban lévő baktériumok, illetve bizonyos táplálékok és italok, többek között a cukros üdítők, az alkohol és a kávé. A fluoridos fogkrém és a szájöblögető fontos a fogszuvasodás megelőzésében.
Mit fogyasszunk cukros üdítők helyett?
- víz (jótékony hatással van a fogyókúrára)
- tej (kalcium-, D-vitamin- és fehérjetartalma miatt)
- cukormentes, ízesített víz (citromos, bazsalikomos, uborkás)
- százszázalékos gyümölcslevek (értékes vitaminokban gazdagok)
- gyógynövény- vagy zöld tea (magas antioxidáns tartalma miatt)
- kókuszvíz
- dinnye