Egészség
A maradék rizs veszélyes lehet
Így ellenőrizze

A rizsről és a tésztáról sok helyen írják, hogy a főzés másnapján fogyasztva akár súlyos betegséget okozhat. Ez azonban nem minden esetben igaz, ha ugyanis megfelelően járunk el az étellel, nem történhet baj – derült ki a Consumer Reports fogyasztóvédelmi magazin összefoglalójából.
A Bacillus cereus nevű baktérium számos ételben megtalálható, ám a rizsben fordul elő legnagyobb valószínűséggel, ráadásul nem pusztítható el pusztán főzéssel. Képes ugyanis arra, hogy spóráit védőburokba zárja, így túlélje a főzést, majd szobahőmérsékletre hűlve újra szaporodni kezdjen. Ha valaki ezután fogyasztja el, akkor szédülést, hányást vagy hasmenést okozhat néhány órán belül, de legkésőbb 8–16 óra múlva.
Azzal védekezhet a fertőzés ellen, ha nem hagyja sokáig szobahőmérsékleten a főtt rizs vagy tészta maradékát. A veszélyzóna, amelyben a Bacillus cereus a leggyorsabban magához tér a főzés után, a 4 és 60 Celsius-fok közti hőmérséklet, ezért a rizs- és tésztamaradékot ajánlott két órán belül vagy még hamarabb lefagyasztani. Amikor pedig előveszi a korábban eltett ételt, gondoskodon róla, hogy legkevesebb 75 Celsius-fokra felmelegíti!