Egészség

Ételek, melyek fejfájást okozhatnak

Az endokrinológus szerint sokan fogyasztják ezeket előszeretettel

Jekatyerina Yang orosz endokrinológus felsorolta azokat az ételeket és italokat, amelyek fejfájást okozhatnak – számolt be róla a Zakon.kz-re hivatkozva a Sports.kz.

Ételek, melyek fejfájást okozhatnak
Az utazás alatt is érdemes figyelni az étrendre (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Purger Tamás

Szerinte sok ilyen termék kerül a piknikkosárba, és a szórakozás és az élvezet helyett migrént kapnak az emberek.

Telegram-csatornáján Young megjegyezte, hogy mivel a nyaraláson egy étkezésben gyakran sok különböző terméket kevernek össze: hús, hal, liszt, gyümölcs, fokozódhat a kórokozó flóra elszaporodása és a fokozott gázképződés. Ami viszont növeli az ammónia termelését, és nehézségeket okoz az ártalmatlanítással. A fejfájás az egyik legszembetűnőbb tünete a károsodott ammóniakiválasztásnak.

Az endokrinológus szerint az alábbi ételekkel kell vigyáznunk:

  • Feldolgozott/füstölt/fonnyasztott húsok. Nitriteket tartalmaz, amelyek kitágíthatják az agyi ereket.
  • Érlelt sajtok és erjesztett élelmiszerek. A biogén amint, a tiramint tartalmazzák. Minél hosszabb ideig tárolnak egy élelmiszert, annál több tiramint tartalmaz.
  • Alkohol. A vörösbor, a sör és a pezsgő tiramint és szulfitokat tartalmaz. A dehidratáció, amely általában az alkoholfogyasztást kíséri, szintén fokozza a fejfájást.
  • Csokoládé. Koffeint és feniletilamin nevű anyagot tartalmaz, amely fokozhatja az agy véráramlását, ami vagy fejfájást okoz, vagy súlyosbítja azt.
  • Mononátrium-glutamát. Izgató hatású neurotranszmitter, amelyet ízfokozóként használnak. Gyakran megtalálható a kínai ételekben, kolbászokban, szószokban, gyorséttermekben, konzervekben.
  • Mesterséges édesítőszerek: aszpartám, szacharin és szukralóz.

Kapcsolódó írásaink