Egészség

A tudósok megnevezték a só egyik veszélyes tulajdonságát

Érdemes változtatni a mennyiségen

A legnépszerűbb fűszer – a só – majdnem kétszeresére növeli a gyomorrák kockázatát – mondta Konstantin Spakhov terapeuta, gasztroenterológus – számol be a Sport.kz a Lenta.ru-ra hivatkozva.

A tudósok megnevezték a só egyik veszélyes tulajdonságát
A kutatások szerint a sós ételek kedvelői fogékonyabbak a gyomorrák kialakulására (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/WBU/Science Photo Li/Wladimir Bulgar

Az orvos szerint a tudósok már régóta felfedezték, hogy a sós ételek kedvelői sokkal nagyobb mértékben vannak kitéve a gyomorrák diagnózisának, mint mások. Ám kevesen vannak tisztában ezzel a veszéllyel – tette hozzá Szpahov. „Az emberek biztosak abban, hogy a só csak a magas vérnyomású embereknek árt. De növeli a vesekő, a cukorbetegség, a csontritkulás és a szürkehályog kockázatát is.

„Ha valaki a tányérjában túlsózza az ételt, az azt jelenti, hogy túl sokat fogyaszt ebből a fűszerből, és számos betegség kialakulásának veszélye fenyegeti” – mondta Spahov.

Az orvos szerint nem nehéz abbahagyni az ételek túlsózását. Ehhez el kell távolítani a sószórót az asztalról, és várni kell három hetet. Ez az időszak elegendő ahhoz, hogy hozzászokjunk a fűszerek hozzáadása nélküli ételekhez – biztosította a szakértő.

Kapcsolódó írásaink