Egészség

A rák jelei lehetnek ezek a zúzódások a testen

Megmagyarázhatatlan zúzódások a testen

A ráknak több olyan jele is van, amelyet nem veszünk elég komolyan. Ennek az az oka, hogy olyan tünetekről van szó, amelyek nem okoznak túlzott kellemetlenséget, valamint számos kisebb egészségügyi probléma is állhat a hátterükben – írja az elle.hu.

A rák  jelei lehetnek ezek a zúzódások a testen
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Ha valakinek sok zúzódás van teste szokatlan helyein, amelyeket nem sérülés vagy valamibe ütközés okoz, akkor ezek bizonyos vérrákok jelei lehetnek. Fontos orvoshoz fordulni, és egy teljes kivizsgálást kérni. Ezek az elváltozások a bőrön általában a leukémiában, limfómában és mielómában szenvedő betegeknél fordulnak elő. Gömbös zúzódásokat azonban azoknál is fel lehet fedezni, akik májrákkal küzdenek.

A vérlemezkék olyan kis sejtdarabkák, amelyek a vérben áramlanak, és amelyek a véralvadásért felelősek, miután valakit sérülés ért. Ha az illető mondjuk leukémiás, akkor nagyobb valószínűséggel szerez zúzódásokat, mivel a szervezete nem képes elegendő vérlemezt termelni ahhoz, hogy elzárja a vérző ereket.

A tartós fáradtság

Szintén gyakori tünet a vérrákoknál az állandó fáradtság, amely akkor sem múlik el, ha valaki sok-sok órát pihen vagy alszik. Ez is egy olyan tünet, amelyet sokan figyelmen kívül hagynak, ám fontos, hogy orvossal konzultáljunk, ha a probléma hosszú ideje fennáll, ugyanis oka van annak, ha az energiaszintünk állandóan teljesen lent van.

Ezek is a leukémia jelei:

  • vérszegénység, amely abból adódik, hogy a vörösvértestek nem termelődnek megfelelően, ezért sápadtság, fáradékonyság, levertség, felgyorsult légzés alakul ki,
  • a már említett bevérzések, véraláfutások, vérömlenyek,
  • gyakori fertőzések,
  • hasi fájdalmak,
  • csont- és ízületi fájdalmak,
  • nyirokcsomó duzzanatok.

Kapcsolódó írásaink