Egészség

Az onkológus lerántja a leplet a cukor rák kialakulására gyakorolt hatásáról

Széles körben elterjedt hiedelem, hogy a cukorfogyasztás szerepet játszik a rák kialakulásában

Ekaterina Timofeeva nőgyógyász-onkológus rávilágított arra, hogy érdemes-e teljesen elhagyni a cukrot az étrendből a rák megelőzése érdekében – írta meg a pravda.ru.

Az onkológus lerántja a leplet a cukor rák kialakulására gyakorolt hatásáról
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

„Nem érdemes félni egy kanál cukortól. Az elhízástól érdemes félni. Hadd emlékeztessem önöket, hogy nemcsak azok vannak veszélyben, akik cukrot fogyasztanak, hanem azok is, akik hipodinamikus életmódot folytatnak” – jegyezte meg Ekaterina Timofeeva.

Ekaterina Timofeeva szerint bizonyított, hogy a cukor és az édes termékek túlzott fogyasztása depresszió, 2-es típusú cukorbetegség, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri betegségek és elhízás kialakulását idézi elő. Emellett több mint tízféle rákos megbetegedés is létezik, amelyet a cukorfogyasztás okozhat, köztük a méhnyálkahártya-, bél-, gyomor- és egyéb rákos megbetegedések.

A szakértő szerint a cukor önmagában nem okozója a ráknak, de közvetve hozzájárulhat a kialakulásához. A kalóriatöbblet és a fizikai aktivitás hiánya miatt az emberben elhízás alakul ki, amely krónikus gyulladásos folyamatokat és oxidatív stresszt idéz elő, és ezek az állapotok már az onkológia kialakulásának kockázati tényezőinek számítanak.

„Más szóval, ha reggel megettünk egy finom croissant-t mandulával, ugyanakkor aktív életmódot folytatunk, és nincs kalóriatöbbletünk, nem kell félnünk a cukortól” – mondta Ekaterina Timofeeva.

Az orvos azt is megjegyezte, hogy azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak édes italokat és túlsúlyban szenvednek, több mint 50 százalékkal nő a rák egyes formáinak kockázata.

Kapcsolódó írásaink