Egészség

Lábon jön a csöndes gyilkos

A lábon megjelenő bizonyos tünetek, árulkodó jelek azt sugallhatják, hogy megnőtt a szívroham vagy a szélütés kockázata.

Lábon jön a csöndes gyilkos
Figyelmeztető jel, amelyre érdemes ügyelnünk
Fotó: AFP/Science Photo Library

A „néma gyilkos”, azaz a magas koleszterinszint egy rendkívül veszélyes állapot – figyelmezteti olvasóit a brit Express. Mint írják, ez akkor fordul elő, ha túl sok a a zsíranyag a vérben. Bár ez eleinte nem okoz problémát, idővel számos súlyos egészségügyi problémáért lehet felelős – amelyek között előkelő helyen szerepel a szívroham és a szélütés is.

A koleszterin felhalmozódhat az artériákban, amely utóbb érelzáródáshoz vezethet – ez pedig sajnálatosan megakadályozza a vér áramlását. Utóbbi pedig a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője, amely ma a vezető halálok világszerte. A nagyság érzékeltetésére a lap megjegyzi, e gond évről évre csaknem tizennyolc millió ember életét követeli.

A legtöbb ember csak akkor fogja észrevenni, hogy nagy a baj, amikor az orvos figyelmezteti rá. Ugyanakkor létezik pár előjel, amelyeket akár mi magunk is kiszúrhatunk – például a lábunkon. Ezek lehetnek az alsó végtagunkban megjelenő, extrém fájdalmak, szokatlan zsibbadások vagy megmagyarázhatatlan gyengeségek, fekélyek, váratlanul felbukkanó nyílt sebek, a bőrszín bármiféle foltos elváltozása – de a hajhullás is ide sorolható.

Ezek a tünetcsoportok önmagukban persze nem feltétlenül jelzik a bajt, de egyidejű vagy csoportos felbukkanásuk nyomán már mindenképpen érdemes egy szakorvost fölkeresni.

Kapcsolódó írásaink