Egészség

Kemoterápiát kapott, váratlan tünetet tapasztalt

Extrém módon megnövekedett és begöndörödött egy férfi szempillája a kemoterápiás kezelés után

Egy férfi szempillái szokatlanul hosszúra nőttek és begöndörödtek. Mint kiderült, az úgynevezett trichomegália a rákkezelés mellékhatása volt – számol be a különleges esetről a Live Science alapján a hazipatika.com.

Kemoterápiát kapott, váratlan tünetet tapasztalt
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A trichomegália olyan állapotra utal, amelyben a szempillák nagyon hosszúra nőnek, általában körülbelül 12 milliméterrel vagy annál is többel meghaladva a szokásos hosszukat. Ezzel egyidejűleg a szempillák göndörebbek, vastagabbak és sötétebbek lehetnek.

Számos gyógyszer kiválthatja a trichomegáliát, beleértve az epidermális növekedési faktor receptor (EGFR) gátlóként ismert gyógyszercsoportot, amelybe egy kemoterápiás szer is tartozik. A férfinál ezt az előrehaladott vastagbélrák kezelésére alkalmazták. A tumorsejtek receptorának blokkolásával a gyógyszer növeli a sejtek önmegsemmisítésének esélyét, valamint elnyomja a sejtek növekedési és terjedési képességét.

Egy amerikai tanulmány szerint súlyos egészségkárosító hatása lehet annak, ha szempilláink túl hosszúak, függetlenül attól, hogy a hosszabb szempillákat sokan igen vonzónak találják. Az EGFR kikapcsolását a haj durvaságának és göndörségének növekedésével, valamint az új hajhagymák képződésével is összefüggésbe hozták. Az ebből eredő, szalmakazalszerű szempillanövekedés jól ismert mint az EGFR-blokkolók lehetséges mellékhatása, hiszen korábban más orvosi folyóiratokban is beszámoltak róla. Bizonyos kemoterápiás kezelések mellett más gyógyszerek is kiválthatnak trichomegáliát. Például a glaukóma kezelésére szolgáló prosztaglandinok is.

Amint azonban abbahagyják ezeknek a gyógyszerek a használatát, rendszerint a szempilla növekedése is megáll.

Kapcsolódó írásaink

Csendes gyilkosnak is nevezik

ĀKorai stádiumban a daganat nem okoz tüneteket, így gyakran már csak későn, előrehaladott állapotban veszik észre