Egészség

A gyakori halfogyasztásnak számos jótékony hatást tulajdonítanak

Rengeteg betegséget megelőzne, ha több halat ennénk

A halfogyasztás növelésével a rák és a cukorbetegség kockázata is csökkenthető – hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer, számol be a Hazipatika.hu.

A gyakori halfogyasztásnak számos jótékony hatást tulajdonítanak
Fotó: NorthFoto

Az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatára (NHS) hivatkozva azt írták, hogy már azzal is jelentősen mérsékelhető lenne számos súlyos betegség kialakulásának rizikója, ha hetente a jelenleginél csupán egy adaggal több halat fogyasztanánk.

A szakértők szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet követve hetente legalább két adag halat kellene fogyasztanunk, Angliában azonban jelenleg ennek csak a fele az átlagos fogyasztás, Magyarországon pedig még ennek is csak a töredékét, az európai átlagnak csupán a negyedét éri el a szokványos heti halfogyasztás mértéke.

Jelentősen csökkenhet a rizikó.

Ahogy azt a New Food cikke is kiemelte, ha heti egyről két adagra növeljük a halfogyasztást, az máris 15 százalékkal csökkentené a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Emellett számos rákos megbetegedés rizikója is számottevően mérséklődhet ettől az apró és egyszerű életmódbeli változtatástól: a vastagbélráké 30–42, a petefészekráké 42–44, a tüdőráké pedig 40 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink