Egészség

A szakértők szerint ez a fűszer lehet a csontok megmentője

A rossz közérzetre is ezt ajánlják

A hideg évszakokhoz hagyományosan a fahéj aromája társul az édes pékárukban – nemcsak a zsemle és az almás pite, hanem a klasszikus fahéjas tekercs is népszerű – írja a sports.kz az unian.net-re hivatkozva.

A szakértők szerint ez a fűszer lehet a csontok megmentője
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A fahéj és a fahéjjal készült ételek fogyasztása nemcsak a hangulatnak tesz jót, hanem hihetetlenül pozitív hatással van a fizikai egészségre is. A fahéj számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok általános egészségéhez.

A kálium a savterhelés semlegesítésével és a kalciumveszteség csökkentésével segít fenntartani a csontsűrűséget, míg a kalciumot mindig is összefüggésbe hozták a csontok általános egészségével. Kulcsszerepet játszik a gyengülésük megelőzésében, a csontok szilárdságának és szerkezetének fenntartásában, valamint a csontritkulás ellen.

Bár az A-vitaminnal és a csontok egészségével kapcsolatos kutatások nem teljesen meggyőzőek, úgy vélik, hogy a napi 2000-3000 nemzetközi egység (NE) átlagos bevitele magasabb csontsűrűséggel jár (a Harvard Health szerint), ami a csonttörések kisebb valószínűségét jelenti. A zsírban oldódó K-vitamin elégtelen szintje összefüggésbe hozható az alacsony csontsűrűséggel és a csonttörések fokozott kockázatával.

A fahéj segít a reumatoid artritisz néven ismert krónikus gyulladásos állapot kezelésében is, amely nem csak az ízületeket érinti. A bőrre, a szemre, a tüdőre, a szívre, az erekre és a csontokra is hatással lehet.

Hogyan fogyasszon több fahéjat

A fahéjtea napi fogyasztása egy másik egyszerű és nyugtató módja e fűszer élvezetének. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a nagy mennyiségű kumarin – amely más növényekben is megtalálható vegyület – vese-, máj- és tüdőkárosodással hozható összefüggésbe.

Kapcsolódó írásaink

Ezért fáj a nyakunk

ĀHa akut nyaki fájdalom jelentkezik, vagy már régóta zavarja az embert, érdemes orvosi vizsgálatra jelentkezni