Egészség

Számos tünetet segít leküzdeni a hiperbár oxigénterápia

Segíti a szervek regenerálódását, és felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat

A magas nyomású, azaz hiperbár oxigénterápia (HBOT) egy, az 1950-es évek óta alkalmazott, de a mai napig kutatott, rendkívül speciális gyógymód, melynek számos pozitív élettani hatása ismert. A kezelést például posztcovid tünetek esetén lehet alkalmazni, de hatásos a sérült szövetek és szervek regenerálódása esetén is, segít megelőzni és leküzdeni a fertőzéseket, csökkenti a gyulladást, és jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat. A szakemberek azon dolgoznak, hogy minél szélesebb körben igénybevehető legyen ez a speciális kezelés.

Számos tünetet segít leküzdeni a hiperbár oxigénterápia
Magas nyomású oxigénkamra
Fotó: Balance Resort Medical Center

A WHO statisztikái szerint az európai régióban legalább 17 millió ember tapasztalt ún. Long-Covid/Post-Covid szindrómát a világjárvány első két évében, többek között tartós fáradtsággal, valamint kognitív és légzőszervi tünetekkel. A posztcovid tünetegyüttes megnehezíti a mindennapokat, kezelése és gyógyítása pedig a mai napig kutatott téma. Megoldást jelenthet azonban a hiperbár oxigénterápia.

A kezelés során a páciens 100 százalékos oxigént lélegez be a légköri nyomásnál magasabb nyomáson. A HBOT kezelés során a túlnyomást merev falú orvosi kamrában hozzák létre, ahol a légnyomás növekedésével arányosan növekszik a szervezetbe jutó oxigén mennyisége. Ezzel a módszerrel bizonyítottan és sikeresen kezelhetők nem gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladások, fertőzések. Elősegíti a csonttörés, protézis beültetés utáni gyors felépülést, illetve hatékony a hirtelen kialakult fülzúgással járó hallásvesztés, a besugárzás utáni csont- és lágyrész szövődmények és stroke maradványtünetek gyógyulásának gyorsításában is.

Az oxigént a vörösvértestek szállítják, általában légköri nyomáson. A HBOT összefüggésében az extra oxigén közvetlenül a szövetekben, testnedvekben, nagy mennyiségben oldódik fel. Ez lehetővé teszi, hogy az oxigén elérje a csökkent vérellátású vagy sérült szöveteket. A megnövekedett oxigénszint serkenti a kapillárisok átépülését, a sérült szövetek és szervek regenerálódását, segít megelőzni és leküzdeni a fertőzéseket, csökkenti a gyulladást és jelentősen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Növeli a szervezet saját antioxidáns funkcióját és a keringő őssejtszámot.

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) Európa-szerte népszerű kezelési forma, Magyarországon azonban a Zala vármegyei Lentiben található az egyetlen létesítmény (Balance Medical Center (BMC) Gyógyászati Centrum), ahol orvosi célból végeznek ilyen terápiát.

A gyógyászati centrum HyperBOT projektjével most elnyert egy pályázatot, amelynek célja a hosszú távú, határon átnyúló intézményi együttműködés kialakítása a HBOT kezelések hatásainak közös kutatására és hatékonyságának bizonyítására. Április 12–13-án nyitó konferenciát tartottak a program indításaként, ahova hazai előadók mellett Szlovéniából, Horvátországból, Máltáról és Ausztriából érkeztek előadók, valamint több egyetem, vármegyei és fővárosi kórház képviseltette magát. Magyarországon ilyen konferencia még nem volt.

A projekt jelentősége, hogy minél több hiperbár oxigénterápiás kezelést végezzenek az országban, ehhez kapcsolatos célkitűzés pedig az, hogy elemezzék e kezelések hazai közfinanszírozási lehetőségeit.

Dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója elmondta: a HyperBOT projekt keretében közös posztcovid kutatásban vesznek részt a Grazi Orvostudományi Egyetemmel, kihasználva Lenti, illetve a Balance Medical Center Ausztriához való közelségét.

„A projekt másik pillére, hogy együttműködünk a Pécsi Tudományegyetemmel, ugyanis az orvostanhallgatóknak oxigénterápiás kurzus indul jövő szemeszterben, először Magyarországon” – tette hozzá a szakember.

Az orvosigazgató arról is beszélt, hogy már dolgoznak a következő interregionális kapcsolaton, melynek során Horvátországban, a csáktornyai megyei kórházzal alakítanak ki együttműködést jövőbeli kutatási témára.

Kapcsolódó írásaink