Egészség

Rákkeltő anyagot találtak a koffeinmentes kávéban

A májra és az idegrendszerre is veszélyes

Életveszélyes rákkeltő anyag, a metilén-klorid maradványait tartalmazhatja a koffeinmentes kávé – írja a Lenta.ru.

Rákkeltő anyagot találtak a koffeinmentes kávéban
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Sebastian Gollnow

A metilén-klorid rákot okozhat, veszélyes a májra, és idegrendszeri rendellenességeket idéz elő – állítja Maria Doa, a Környezetvédelmi Alap vegyianyag-politikai osztályának vezetője.

November óta két petíció is érkezett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz, amelyben a koffeinmentes kávé gyártásában használt metilén-klorid betiltását követelik.

„A metilén-kloridnak a rákkeltő hatáson kívül más káros egészségügyi hatásai is lehetnek, például májmérgezés, nagyobb dózisban idegrendszeri hatások, és egyes esetekben halál” – mondta Doa, aki szintén aláírta az egyik petíciót.

William Murray, az Amerikai Kávészövetség vezérigazgatója azonban ezzel szemben a kávé biztonságosságát hangsúlyozta. Elmondása szerint az italban csak kis arányban találtak metilén-kloridot, amely a kávébabok feldolgozása után maradt vissza. Szerinte nincs bizonyíték arra, hogy ez káros lenne az egészségre.

Monica Richard táplálkozási szakértő is megerősítette, hogy nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a koffeinmentes kávé káros lenne. Úgy véli azonban, hogy mivel az anyag rákkeltő, bölcs dolog korlátozni a mennyiségét, és többet megtudni róla.

„Olyan sok dolognak vagyunk kitéve manapság, hogy minden olyan intézkedés, amely ezt a kitettséget ellenőrzi és csökkenti, hasznos lenne” – vélekedett az orvos.

Richard azt is hangsúlyozta, hogy a szervezet hatékony védelme érdekében a rákkeltő anyagokkal szembeni ellenálló képességre kell összpontosítani. Szerinte a gének és a genetikai hajlam kutatása lehetőséget kínál arra, hogy többet tudjunk meg arról, a szervezet mennyire képes tolerálni bizonyos környezeti hatásokat.

Korábban Valeria Antyufeeva gasztroenterológus a tea fogyasztásának korlátozását sürgette bizonyos betegségek kialakulása miatt. Szerinte a vashiányos vérszegénységben szenvedőknek nem szabad napi három csészénél többet inniuk.

Kapcsolódó írásaink

Rákkeltő anyagok

ĀA mérgező és a rákkeltő anyagok dömpingjét vesszük magunkhoz nap mint nap, de a jó hír, hogy ki lehet tisztítani a szervezetből