Egészség
Ez az ital sokat segíthet a fogyásban
Ma már úgy ismerjük a bélrendszerüket és az ott élő mikrobák trillióit, mint még soha

A kombucha az egyik legnépszerűbb, alacsony alkoholtartalmú ital a világon: vonzerejének egy jelentős része abban rejlik, hogy probiotikumokkal látja el a bélrendszerünket. Egy fermentált adag kombuchatea élesztőben és „egészségjavító” bélbaktériumokban gazdag: például tejsavmikrobákban, amelyeket tanulmányok a zsírfeldolgozás javulásához kötöttek.
A szakemberek azonban még nem tudják, hogy ez az ital képes-e annyi mikroflórát szállítani, hogy az emberi mikrobiom összetételét jelentős mértékben megváltoztassa.
Az új tanulmányban a tudósok fonálférgekkel (Caenorhabditis elegans) dolgoztak, amelyekkel bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a kombuchateával társított mikrobák erőteljesen megtelepedhetnek az állatok bélrendszerében.
Azok a férgek, amelyeket más étrend helyett ezekkel a mikrobákkal tápláltak, „újrahuzalozott” zsíranyagcserét mutattak. Ezek a kombuchaférgek a zsírraktárak jelentős csökkenését mutatták, amely nem a tápanyagok csökkent felszívódásának volt köszönhető – mondták az Észak-Karolinai Chapel Hill Egyetem kutatói a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Ehelyett az állatok genetikai aktivitásának további elemzése arra utal, hogy a hatás a férgek bélrendszerében termelődő zsírbontó fehérjék növekedésének köszönhető.
Csökkentheti a gyulladásos markereket.
A PLOS Genetics folyóiratban publikált tanulmányban a tudósok azt állítják, hogy ezek a hatások tükrözik a böjtölés előnyeit az embereknél.
„A vizsgálatunk kulcsfontosságú alapokat teremt a kombuchatea állítólagos egészségügyi előnyeinek hátterében álló, molekuláris mechanizmusok megfejtéséhez egy genetikailag követhető állatmodell segítségével” – vonta le a következtetést Rachel DuMez-Kornegay molekuláris biológus végzős hallgató és csapata.
Az elmúlt években megugrott az élő baktériumokat tartalmazó probiotikumok és a bélmikrobiomot „tápláló” prebiotikum kiegészítők eladása, mivel az újonnan felmerülő bizonyítékok bizonyos mikrobákat az egészségügyi eredmények javulásához kötnek.
De a bélrendszerünk még mindig sok titkot rejt, a szakemberek még csak a felszínét kapargatják ennek a feltörekvő területnek. Még ki kell találniuk, hogyan kerülnek a mikrobák a bélbe, mi változtatja meg a mikrobiom összetételét, és hogyan lehet azt manipulálni. Bár egyes kutatások szerint a probiotikumok javíthatják az immunrendszer egészségét vagy a gyomor-bélrendszeri rendellenességeket, az eddigi eredmények vegyesek.
Ami konkrétan a kombuchát illeti, néhány kisebb tanulmány szerint az ital jótékony hatással lehet a nyugati típusú étrendet fogyasztók bélrendszerének egészségére.
Egytucatnyi résztvevővel végzett kísérleti klinikai vizsgálat megállapította, hogy a kombucha és a szénhidrátban gazdag ételek kombinációja négy hét után csökkentette a vércukorszintet a placebóhoz képest. Egy másik, általánosabb analízis megállapította, hogy a fermentált élelmiszerekben – köztük a kombuchában – gazdag étrend fogyasztása növelheti a mikrobiom sokféleségét, és csökkentheti a gyulladásos markereket.
Az eredmények tehát arra utalnak, hogy a kombuchateában található mikrobák még elegendő tápanyag jelenlétében is „böjtszerű” állapotot váltanak ki a gazdaszervezetben, de ezt még tovább kell vizsgálni.