Egészség

Három figyelmeztető jel, ami azonnal orvost igényel

Apró jelek, de akár rákot is jelezhetnek

Gyakran tűnhet nagy fáradságnak, ha el kell menni a háziorvoshoz, azonban vannak olyan figyelmeztető jelek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni – erről ír az express.co.uk.

Három figyelmeztető jel, ami azonnal orvost igényel
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP

Egy orvos a közösségi oldalán elárulta el, hogy mi az a három legfontosabb tünet, amely miatt azonnal fel kell keresni a háziorvosunkat. Sermed Mezher doktor tanácsokat adott a testet és az egészséget érintő változásokról, amelyeket érdemes komolyan venni.

„Íme három jel, amit senkinek sem szabad figyelmen kívül hagynia, hogy orvoshoz forduljon.”

A három jel a következő:

• gyors fogyás;
• megváltozott anyajegy;
• változó bélműködés.

1. Fogyás

Rengeteg veszélyes állapot okozhat fogyást, például ha a belek nem szívják fel megfelelően a tápanyagokat, vagy rosszabb esetben rákos megbetegedésre is utalhat, ami felemészti a szervezet erőforrásait.

2. Megváltozott anyajegy

A legtöbb anyajegy teljesen biztonságos és egészséges. Ha azonban kissé szokatlan vagy elkezd változni, az már aggodalomra ad okot. Különösen akkor, ha pigmentált és gyorsan változik a mérete vagy a színe. Ha egy pigmentált anyajegyben két színnél többet látunk és szabálytalan határai vannak, akkor mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. A szabálytalan vagy változó anyajegy ugyanis a bőrrák egyik legfontosabb jele. De a fájdalmas vagy viszkető, gyulladt, vérző vagy kérges anyajegy is rákot jelezhet.

3. Bélrendszeri működés megváltozása

Dr. Mezher szerint nagyon kevesen beszélnek erről a tünetről. Kiemelte azonban, hogy ha a bélműködési szokások megváltoznak, például székrekedés jelentkezik, és ez néhány hétig is eltart, akkor szintén fontos felkeresni az orvost. Indokolt esetben székletvizsgálatot rendelhetnek el, amellyel ellenőrizhető, hogy megfelelően felszívódik-e a széklet, vagy van-e benne rendellenes vér, amely szabad szemmel nem látható.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink