Egészség

Gyermekének gyakran fáj a hasa? Mikor fontos a hasi ultrahang

A hasfájás gyerekek esetén is többnyire kevésbé veszélyes és jól kezelhető betegségek tünete, sajnos előfordulhat azonban olyan szituáció, hogy komolyabb kivizsgálást igényel, olvasható a házipatika.com-on.

Gyermekének gyakran fáj a hasa? Mikor fontos a hasi ultrahang
Plüssmackó játék MRI-ben – neki legalább nem kell tizennyolc hónapot várnia…
Fotó: AFP/Joe Kalmar

A hasfájás, a székrekedés, a puffadás meglehetősen gyakori gyerekeknél, és a hányás sem ritka jelenség. Ha azonban a tünetek nem múlnak el, esetleg kiújulnak, vagy mások is társulnak hozzájuk, mindenképpen ajánlatos felkutatni, mi okozhatja. Ebben a diagnosztizálási folyamatban nyújthat nagy segítséget a hasi ultrahang, amellyel kapcsolatban dr. Kövi Rita, az Ultrahangközpont csecsemő- és gyermek radiológusa ad hasznos tanácsokat a szülőknek.

Mi az az ultrahang?

Az ultrahangvizsgálat teljesen fájdalom- és kockázatmentes képalkotó eljárás, amely pontos információt ad, és korlátlanul ismételhető. A vizsgálat során elsősorban a hasüregi és kismedencei szöveti szerkezetű szerveket, valamint a folyadékkal telt üreges szerveket vizsgálják. Segítségével megállapítható az egyes szervek mérete, szerkezete, tüneteket okozó vagy éppen tünetmentes betegségei (például gyulladások, kövek, daganatok, áttétek stb.). A módszerrel kimutatható a hasüregben vagy a mellkasban lévő kóros (vérzéses eredetű vagy gyulladásos) folyadékok jelenléte is. „A gyerekeknek úgy érdemes elmagyarázni, milyen vizsgálaton fognak részt venni, hogy egy kis simogató gép segítségével képet tudunk megnézni a hasukról. Azt látjuk, ami belül van, és jó eséllyel meg tudjuk majd mondani, miért fájhat a hasuk, vagy miért van székrekedésük. Azt mindig érdemes hangsúlyozni, hogy ez a vizsgálat egyáltalán nem fáj, olyan, mintha egy zselés anyagon csúszkálna a kis gép a hasukon” – foglalja össze Kövi doktornő.

Hogyan készítsük fel a gyermeket a hasi ultrahangvizsgálatra?

Az első tanács, hogy amennyiben lehetséges, ne egyen a gyermek a vizsgálat előtt. Folyadékot viszont fogyasszon, mert a már nem pelenkás gyermeknél a teli hólyag elengedhetetlen feltétele a vizsgálatnak. A csecsemőkre nem vonatkoznak ezek a javaslatok, az ő etetésük a megszokott módon történhet, a vizsgálat alkalmazkodik ehhez. Ez akkor is érvényes, ha csupán egyetlen szerv állapotára kell koncentrálni, hiszen a képalkotás csak akkor lehet teljes, ha nem csak a problematikusnak vélt szervet, de minden hasi szervet feltérképeznek. Ugyanígy fontos a megfelelő vízfogyasztás, ugyanis a húgyhólyag csak telt állapotban vizsgálható. Ez a folyadék azonban csak víz, tea vagy szénsavmentes ásványvíz lehet. „Az éhezéses kitétel miatt érdemes minél korábbra időzíteni a hasi ultrahangvizsgálatot. Ha egy gyermek olyan gyógyszert szed, amely vízzel bevehető, azt nyugodtan beveheti, de ha a gyógyszere mellé enni is kell, akkor ezzel kapcsolatban még gondosabban kell időzíteni a vizsgálatot” – hangsúlyozza Kövi Rita.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A gyerekeknek már otthon érdemes elmagyarázni, hogy le kell majd feküdniük egy ágyra, és a hasukról fel kell húzni vagy le kell venniük a ruhát. Kicsiknél ezt nyilván a szülő teszi meg. A doktor néni egy csúszós és kicsit hideg zselével bekeni a hasukat, és a kis gépet ráteszi a bőrükre, majd ott úgy mozgatja, hogy meg tudja nézni, mi van bent. Nagyobb gyerekektől azt is kérheti, hogy forduljanak valamelyik oldalukra, vagy egy kicsit tartsák bent, majd fújják ki a levegőt. Kisebbeknél nyilván a szülő közreműködése szükséges. A szülőknek fontos tudniuk, hogy ez egy teljesen biztonságos, sugárterheléstől mentes diagnosztikai képalkotó eljárás, amely a születés után már átfogó és valós idejű képet tud adni a belső szervek állapotáról. Az azonnali eredményekről már a radiológus is beszámol a vizsgálat után, de az esetleges kezelésekről mindig a kezelőorvos hoz döntést.

Kapcsolódó írásaink

Egy superfood mind felett

ĀA szuperételek birodalmában az egyik a többi felett áll, de mitől ilyen különleges és egészséges? Mutatjuk!