Egészség

Csendes gyilkos: kiket érinthet az évente több százezer áldozatot követelő betegség?

Létfontosságú a szűrés

A vesebetegséget „csendes gyilkosként” tartják számon, mert veseműködésünk akár kilencven százalékát is elveszíthetjük, mielőtt bármilyen tünetet észlelnénk magunkon. A szűrés kiemelkedő jelentőségű, hiszen korai diagnózissal és kezeléssel a krónikus vesebetegség súlyosbodása is lassítható vagy megállítható – erről ír az Origo.

Csendes gyilkos: kiket érinthet az évente több százezer áldozatot követelő betegség?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Photo Library/SKX/Science Phot/Sebastian Kaulitzki

Veséink létfontosságú szerveink közé tartoznak, amelyek meghatározó szerepet töltenek be szervezetünk egészséges működésében, illetve általános jóllétünkben. Feladatuk, hogy kiszűrjék a salakanyagokat és a felesleges folyadékot a vérből, de ők felelősek vérnyomásunk szabályozásáért és a különböző, egyéb testi funkcióinkat segítő hormonok, valamint a vörös vérsejtek előállításáért is.

Az egészséges vesékben több millió kis „szűrőt” találunk, amelyek naponta mintegy negyvenszer szűrik át a vérünket. Ha azonban működésükben zavar keletkezik, különböző salakanyagok és folyadék halmozódhat fel szervezetünkben. Ez a romboló folyamat idővel a vesefunkció beszűkülését, folyamatos csökkenését okozhatja, amely károsítja szerveinket és szöveteinket, ezáltal hatással lehet az általános jóllétünkre és egészségünkre.

Számos olyan kockázati tényező van, amelyek gyakrabban fordulnak elő azoknál, akiknél krónikus vesebetegség alakul ki. Ilyen a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, amelyeket kezeléssel, illetve a túlsúly, a dohányzás, továbbá a különböző gyógyszerek (pl.: fájdalomcsillapítók) mértéktelen szedése. Vannak azonban olyan tényezők is, melyekre nincsen ráhatásunk, mint például a családi kórtörténetben szereplő vesebetegség, vagy az életkor (60 év felett gyakoribb a megjelenése).

A vesebetegségben szenvedők általában csak a késői stádiumban tapasztalnak tüneteket, amikor a vese leáll, vagy amikor már nagy mennyiségű fehérje van a vizeletben. Ez az egyik oka annak, hogy a krónikus vesebetegségben szenvedőknek csak 10 százaléka tudja, hogy érintett. A következő tünetekre azonban mindenképpen figyelni kell:

  • állandó fáradtság
  • alvási problémák
  • viszkető bőr
  • duzzadt arc és boka
  • izomgörcsök
  • légszomj
  • ködös agy
  • étvágytalanság, fogyás
  • rossz lehelet
  • véres vagy habzó vizelet és gyakori vizelési inger

Kapcsolódó írásaink