Egészség

Ezekre a betegségekre utal az éjszakai pisilés

Ha ez a probléma mindennapos, érdemes orvoshoz fordulnia

Ha néha-néha ki kell mennie éjszaka a mosdóba, az teljesen normális, azonban ezen inger gyakori érzését az orvosok nocturiának hívják, ami egy kóros jelenség – írja a Házipatika.

Ezekre a betegségekre utal az éjszakai pisilés
Az otthoni toilet mindig a legjobb
Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

A problémának – a könnyen megszüntethető szokásoktól kezdve a komolyabb egészségi állapotokig – számos oka lehet, például az alábbiak:

  • jelentős mennyiségű folyadék fogyasztása este,
  • nagyobb mennyiségű alkohol vagy koffein fogyasztása,
  • cukorbetegség,
  • alvási apnoé,
  • a húgyhólyag kontrolljának zavara,
  • prosztata-megnagyobbodás,
  • valamint számos egyéb – gyakran urológiai – kórkép.

A kivizsgálások során azonban akár az is kiderülhet, hogy a vese működési zavara okozza a gyakori éjszakai vizelési ingert, és ilyenkor a kardiológiai kivizsgálás is nagyon fontos. De vajon miért lehet erre szükség?

„A gyakori éjszakai vizelés olyan probléma, amely magas vérnyomásra, ezzel összefüggésben akár vesekárosodásra is utalhat. Ennek a két betegségnek az összefüggései kétirányúak. A magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat, és mivel a vese fontos feladata a kiválasztás és a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Innentől kezdve pedig beindulhat egy ördögi kör, hiszen a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, az pedig növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját” – magyarázta dr. Petróczy Natália magasvérnyomás-specialista, a KardioKözpont szakértője.

Az összefüggések megértéséhez tudni kell, hogy a magasvérnyomás-betegséghez sok esetben társuló bal oldali szívkamra-elégtelenség esetén a nagy vénákban megnő a nyomás, és tipikus pangásos tünetek alakulnak ki, úgymint a kezek, a lábak és a bokák megdagadása. Ezzel összefüggésben a vizeletkiválasztásban is zavar alakulhat ki, ami miatt átmenetileg felhalmozódik a szervezetben a folyadék. Az esti lefekvés után azonban ez a folyadék visszajut a keringésbe, mert a pihenő szív ilyenkor több vért képes juttatni a vesékbe, amelyek fokozottabb munkába kezdenek. Ennek a folyamatnak az eredménye is lehet tehát a gyakori éjszakai vizelés. (Ugyanakkor azt is fontos észben tartani, hogy a magas vérnyomás kezeléséhez alkalmazott vízhajtók is okozhatnak gyakori éjszakai vizelést.)

Bár a magas vérnyomásnak ritkán vannak árulkodó tünetei, gyakori éjszakai vizelés jelentkezése esetén mindenképpen ajánlott a kardiológiai kivizsgálás. Szintén fontos lenne a rendszeres orvosi ellenőrzés, ha ugyan nincsenek tüneteid, de a családodban már előfordult ez a betegség, ugyanis a magas vérnyomásra való hajlam örökölhető.

A magas vérnyomást feltétlenül kezelni kell a komoly szövődmények elkerülése végett. Pontosan beállított gyógyszerekkel és megfelelő életmóddal akár a stroke, a szívinfarktus és más komoly betegségek is megelőzhetők” – emelte ki a szakember.

A gyakori éjszakai vizelés hátterében akár szívelégtelenség is állhat, amely az esetek egy részében a magas vérnyomás talaján alakul ki. Ilyenkor a szív – csökkent teljesítőképessége miatt – nem képes teljes mértékben ellátni feladatát, vagyis a friss vér artériákba történő pumpálását, valamint a vénákban lévő vér visszaszívását. Ha ez nem működik tökéletesen, akkor a lábakban pangani kezd a vér, és ödéma alakul ki.

Kapcsolódó írásaink