Egészség

Egy trükk, amivel tíz évvel meghosszabbíthatja az életét

Mindig van választásunk, amikor éhesek vagyunk vagy sóvárgunk valamilyen étel után

Ehetünk olyan ételeket, amelyekről azt mondják, hogy jót tesznek nekünk, de dönthetünk a kényelem mentén is. Mindez nem mindig könnyű és nem is mindig lehetséges, ám a kutatások szerint bizonyos ételek fogyasztása jelentős egészségügyi előnyökkel járhat – különösen hosszú távon – írja az origo.hu.

Egy trükk, amivel tíz évvel meghosszabbíthatja az életét
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Nature Food tudományos szaklapban publikált, új tanulmány csaknem félmillió brit lakos élelmiszer-fogyasztási adatait és egészségügyi eredményeit elemezte. Megállapította, hogy az egészséges étrendre való áttérés és annak betartása akár tíz évvel is meghosszabbíthatja az életünket.

A Lars Fadnes, a norvégiai Bergeni Egyetem közegészségügyi kutatója által vezetett kutatócsoport mintegy 467 354 ember várható élettartamát modellezte, akik a 2006-ban indult, hosszú távú UK Biobank tanulmány részeként dokumentálták étkezési szokásaikat.

A szakemberek ezek alapján csoportosították a résztvevőket és megfigyelték, hogyan változtak azok az idő múlásával. Különböző csoportokat hoztak létre: megkülönböztették az átlagos és az egészségtelen étkezőket, aztán azokat, akiknek a táplálékbevitele megfelelt a brit táplálkozási ajánlásokat követő Eatwell Guide-nak, illetve azokat, akik a tudósok által „hosszú élettartam” diétának nevezett étrendet követték.

A dohányzás, az alkohol és a fizikai aktivitás figyelembevétele után megállapították, hogy a korábbi, az egészségtelen táplálkozásukat tartósan megváltoztató negyvenéves férfiak és nők nagyjából kilenc évvel hosszabbították meg a várható élettartamukat.

Eközben azok a résztvevők, akik lemondtak a cukros italokról és a feldolgozott húsokról a teljes kiőrlésű gabonafélékben, diófélékben, gyümölcsökben, zöldségekben és mérsékelt mennyiségű halban gazdag étrend javára, tíz évvel növelték várható élettartamukat.

Kisebb mértékben nőtt a várható élettartam azoknál is, akik kezdetben átlagos étrendet követtek, de később javítottak az étkezési szokásaikon.

Minél nagyobb a változás az egészségesebb táplálkozási szokások irányába, annál nagyobb a várható élettartam-nyereség – magyarázta a kutatócsoport, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz. – Nem meglepő módon a várható élettartam növekedése alacsonyabb, ha az étrendi változtatást idősebb korban kezdjük meg, de továbbra is jelentős marad.

Hozzátették: a hetvenéves emberek például még mindig körülbelül négy-öt évvel meghosszabbíthatják a várható élettartamukat, ha tartósan és tudatosan áttérnek az egészséges táplálkozásra.

Izgalmas, de nem meglepő, hogy milyen óriási egészségügyi előnyökkel járhat egyszerűen a táplálkozásunk megváltoztatása– mondta Katherine Livingstone, a Deakin Egyetem népességtudományi kutatója és a tanulmány szerzője. – Ez a kutatás tehát bizonyítja, hogy soha nem késő kicsi és tartós változtatásokat végrehajtani egy egészségesebb étrend irányába.

Már más tanulmányok már korábban kimutatták, hogy a különböző, az étrendi irányelveket tükröző, egészséges táplálkozási szokások hogyan kapcsolódhatnak a korai halálozás alacsonyabb kockázatához. És bár az új elemzés során az Egyesült Királyságban végezték a vizsgálatot, eredményei világszerte érvényesek lehetnek.

A kutatók ugyanakkor elismerték, hogy bár elemzésük a tartós étrendi változásokat vizsgálta, „Az életmódbeli változások fenntartása idővel kihívást jelenthet az étrend javításával, az étkezési szokások ráadásul sokaknál idővel ingadoznak.”

A kihívást szerintük gyakran nem a motiváció, hanem a hozzáférés jelenti: a megfizethető, tápláló élelmiszerekhez való hozzájutás ugyanis rendszerszintű probléma és közegészségügyi kérdés.

Kapcsolódó írásaink