Egészség

Nem válsz sugárzóvá – gyakori tévhitek a sugárkezelésről

A sugárterápiától való félelem alapja gyakran az, hogy rossz hírük van a kezeléseknek

Sokan gondolják úgy, hogy valami sugárzó anyag kerül a beteg szervezetébe a sugárterápia során, amitől aztán ő maga is sugárzóvá válik. Ilyen és ehhez hasonló tévhitekről rántja le a leplet a rakgyogyitas.hu nyomán a hazipatika.com.

Nem válsz sugárzóvá – gyakori tévhitek a sugárkezelésről
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Számos tévhitet kell eloszlatni időről-időre a sugárkezelésekkel összefüggésben – mondja Hideghéty Katalin. A Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinika sugárterápiás részlegének vezetője kiemeli: ugyan a magyar szóhasználat a sugárzás szót használja, de a széles körben alkalmazott, sugárnyalábokkal végzett kezelés során semmilyen radioaktív anyag nem kerül a szervezetbe.

A beteg nem válik sugárzóvá, nem hordoz semmiféle veszélyt a környezetében lévő felnőttekre vagy gyerekekre.

A terápiás módszerek mára jóval pontosabbak, mint korábban

Ettől eltérő módszer a ritkábban alkalmazott belső besugárzás, vagyis a brachyterápia. Ennek során apró, valóban radioaktív szilárd részecskéket ültetnek be, amelyek napok, hetek alatt adják le a kívánt dózist. Másik módszer, amikor néhány perc alatt utántöltőből nagy aktivitású radioaktív izotópdarabkát vezérelnek vékony csöveken keresztül a kezelendő testüregbe vagy szövetbe, hogy azok néhány milliméteres körben, helyben pusztítsák el a ráksejteket.

Ez utóbbi, egy előre behelyezett applikátorokon át történő kezelés azonban szintén nem okoz radioaktivitást a kezelés után. Ha a beteg környezetében élőkre nézve egy kezelés miatt bármilyen óvintézkedés indokolt, erről minden esetben szóban és írásban is tájékoztatást kap az érintett.

A sugárterápiától való félelem alapja gyakran az, hogy rossz hírük van a kezeléseknek. A ma használt korszerű berendezések révén azonban a korábbi kezelésekhez képest akkora technológiai ugrás következett be a pontosságban, eredményességben, a környező szövetek védelmében is, hogy nem indokolt a félelem.

Kapcsolódó írásaink