Egészség

A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a vörös kódot

A szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is – mondta az államtitkár

A következő napokban várható hőség miatt szombat reggeltől szerda este 8 óráig életbe lépett a vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a vörös kódot
A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a vörös kódot
Fotó: MH archív/Hegedüs Róbert

Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a vörös kódot, ami az elmúlt években nem fordult elő – hangsúlyozta Fülöp Attila.

A vörös kód egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat az utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda – magyarázta az államtitkár.

A vörös kód a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is – mondta az államtitkár, kérve mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az államtitkár elmondta, hogy az előző héten kiadott vörös kód jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Kapcsolódó írásaink