Egészség

Kullancsok ölték meg az autóversenyzőt és menyasszonyát

Négy óra különbséggel haltak meg.

A tapasztalt autóversenyző, Douglas Costa – nem összetévesztendő az azonos nevű futballistával! – és a szerelme belehaltak a kullancscsípésből kialakult Rocky Mountain (más néven: Sziklás-hegyi) foltos lázba.-írta meg a sportal.blikk.hu

Kullancsok ölték meg az autóversenyzőt és menyasszonyát
Douglas Costa autóversenyző
Fotó: Douglas Costa / facebook

A 42 éves Costa a Mercedes versenyén, az AMG Cup Brazil-on versenyzett, amikor először érezte, valami nem stimmel: fájt a feje és az izmai, hányingere és láza volt, bőrén kiütések jelentek meg. Előzőleg fogorvos menyasszonyával, Mariana Giordanóval a Sao Paulótól mintegy száz kilométerre északra fekvő Campinas környékén kirándultak, ahol, mint utóbb észrevették, mindkettejüket megcsípték a kullancsok. Ez még május 27-én történt.

A nála hat évvel fiatalabb Mariana is hasonló tüneteket produkált, s mivel egyre rosszabb lett az állapotuk, tíz nappal később. mindkettőjüket kórházba szállították, ahol egy ritka betegséget, a Rocky Mountain foltos lázat diagnosztizálták náluk.

Mi is ez a betegség?

Ezt a kórképet először a Sziklás-hegységben figyelték meg, de szinte az egész amerikai kontinensen előfordul, s leginkább márciustól szeptemberig fordulhat elő, amikor a kifejlett kullancsok aktívak. Akkor lehet különösen veszélyes, ha a kis vérszívó hat óránál hosszabb ideig is az emberrel kontaktusban marad.

A kórházban aztán az állapotuk egy nap alatt drámain romlott, és mind a ketten belehaltak a fertőzésbe. Costa június 8-án déli 12 órakor halt meg, menyasszonya csupán négy órával élte túl.

Az AMG Kupa illetékeseit is megdöbbentette a tragédia: „Minden családtagnak és barátnak a legmélyebb részvétünket fejezzük ki. Tudjuk, hogy Douglas milyen csodálatra méltó ember volt, és hogy nagy űrt hagy mindazok szívében, akiknek megtiszteltetés és öröm volt őt ismerni” – írták közleményükben.

A szerelmeseket egyébként már el is temették, de – valószínűleg a gyászoló családok kívánságának megfelelően – nem nyugodhatnak együtt: Douglast Itupevában, Marianát Sao Paulóban helyezték örök nyugalomra.

Kapcsolódó írásaink