Egészség

Ezért viszkethet a szemünk

Bizonyos esetekben szükség lehet orvosi segítségre is

Amikor abban a helyzetben találjuk magunkat, hogy a látásunkat zavarja valami, akkor természetes, hogy szeretnénk a problémát minél előbb megszüntetni. Ehhez pedig egy egyszerű kérdésre kell választ találnunk: mégis mi okozza a szemünk viszketését, irritációját? – teszi fel a kérdést cikkében a szimpatika.hu.

1. Szezonális allergia

A szezonális allergia több okból is eredményezhet szemviszketést. Az egyik az, hogy az allergének, például a pollenek, a por, az állati szőr közvetlenül a szembe juthatnak, amik kellemetlen érzést okozhatnak. Ha olyan allergiás tünetekkel küszködünk, mint a tüsszögés és az orrfolyás, akkor jó eséllyel száraz és viszkető szemmel is, mert a szemek és az orrmelléküregek összeköttetésben állnak egymással, a szövetekben lévő hisztaminvegyületek pedig felszabadulnak.

2. Kontaktlencsék

A kontaktlencsék is irritálhatják a szemet és így viszkető érzést indukálhatnak. Fontos, hogy azok mindig jó állapotban legyenek. Ha megrepedt vagy sérült egy lencse, azonnal cserélni kell. Mindig tartsuk be a viselési időt, ne hordjuk túl a lencséket. Minden esetben tiszta kézzel nyúljunk azokhoz. Általános szabály, hogy fogadjuk meg a szakértők tanácsát, járjunk évente kontrollvizsgálatra.

3. Szemszárazság

Ha valamilyen okból nem termelődik elég könny a szemünkben vagy annak összetétele nem megfelelő, akkor szemszárazság léphet fel. A száraz szem összefügg az életkorral, a modern életmóddal, bizonyos alapbetegségekkel. Ez pedig viszkető érzéssel párosulhat. Ha arra gyanakszunk, hogy ez okozza a problémánk, akkor a könnyeinket kell górcső alá vennünk. Jó hír, hogy léteznek kifejezetten a könnyel foglalkozó vizsgálatok, ahol többek között a könnytermelést, a könny megfelelő mennyiségét és minőségét is figyelik.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás kialakulhat allergia, fertőzés, vírus, baktérium vagy a szem bármely egyéb gyulladást kiváltó állapota miatt. Ez olyan intenzív tünetekhez vezethet, mint a szem megduzzadása, a könnyezés, a pirosodás, a váladékozás, homályos látás és a viszketés.

5. Szépségápolási termékek

Sok szépségápolási termék tartalmaz különféle anyagokat, köztük színezékeket, illatanyagokat és tartósítószereket, amelyekre allergiásak vagy túlérzékenyek lehetünk. Ez a szem vagy a szem körüli bőr kipirosodásához, duzzanatához, valamint általában viszketéshez és könnyezéshez is vezethet.

6. Megerőltetett szem, más néven fáradt szem

„Ez valójában kicsit a szemszárazsághoz kapcsolódik”, mondja Klatz Norina optometrista, a Tipton Eyeworks showroom szakértője.

„A szem megerőltetése akkor következik be, amikor a szem elfárad az intenzív használat miatt, például, ha hosszú ideig nézzük a számítógép képernyőjét, telefonunkat vagy ha órákon át vezetünk. A tüneteket a szem felszínén lévő egyenletes nedvességréteg hiánya okozhatja. Ez pedig a szem szárazságához és így a viszkető érzéshez vezet. Társulhat még fájó, égő érzéssel, nehézség érzettel vagy hogy nem tudjuk nyitva tartani a szemünk.”

Kapcsolódó írásaink