Egészség

NNK: allergiás tüneteket okoznak a fűfélék

Honlapjukon naponta frissülő előrejelzés érhető el a várható pollenhelyzetről

Országosan magas a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, helyenként elérheti a nagyon magas szintet is az Aerobiológiai Hálózat mérései alapján. A következő időszakban a pázsitfűfélék virágporára érzékenyeknél erősödhetnek a szénanátha tünetei – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfőn az MTI-vel.

NNK: allergiás tüneteket okoznak a fűfélék
Képünk illusztráció
Fotó: PATRICK PLEUL / DPA-ZENTRALBILD / AFP

Mint írták, magas pázsitfűpollen-koncentráció esetén, viharok és villámlás hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb részecskékre esnek szét, amelyek kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót válthatnak ki a szervezetben. Ekkor a tünetek hirtelen súlyosbodhatna,k és asztmatikus tünetek, fulladás jelentkezhet – hívták fel a figyelmet.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az allergiások és az asztmában szenvedők számára javasolja, hogy vihar ideje alatt és az azt követő néhány órában is tartózkodjanak beltérben, és az ablakokat csukják be. Az udvarokban, útszéleken, árokpartokon most különösen fontos a fűnyírás, kaszálás, amellyel csökkenthető a pázsitfűfélék pollenszórása – tanácsolták, kiemelve: fűnyírás során allergiás, asztmás ember lehetőleg ne tartózkodjon a közelben, a lakásban pedig gyakran érdemes nedves portörlést végezni.

Az NNK jelezte azt is, hogy honlapján naponta frissülő előrejelzés érhető el a várható pollenhelyzetről.

Kapcsolódó írásaink