Egészség

A Chat-GPT ugyanúgy diagnosztizál, ahogy az orvosok

Kiválóan teljesített az orvosi feladatokból álló teszteken

Isaac Kohane informatikus orvos két kollégájával közösen tesztelte a GPT–4-et. Egyetlen fő célja volt: megnézni, hogyan teljesít az OpenAI legújabb mesterséges-intelligencia-modellje orvosi környezetben – írja az Index.hu az Insider cikkére hivatkozva.

A Chat-GPT ugyanúgy diagnosztizál, ahogy az orvosok
A GPT–4 az együttérző magatartással kapcsolatban is használható tanácsokat ad
Fotó: AFP/Belmonte/BSIP

Megdöbbenve mondhatom: a GPT–4 jobban teljesít, mint sok orvos, akit ismerek – írta Kohane a hamarosan megjelenő, A mesterséges intelligencia forradalma az orvostudományban (The AI Revolution in Medicine) című könyvben, amelynek társszerzője Carey Goldberg újságíró és Peter Lee, a Microsoft kutatási alelnöke.

Az Insider szerint a könyvben Isaac Kohane azt állítja, hogy a 2023 márciusában a fizető előfizetők számára kiadott GPT–4 több mint 90 százalékban helyesen válaszol az amerikai orvosi engedélyezési vizsgán feltett kérdésekre.

A GPT–4 emellett nagyszerű fordító is, és képes akár egy bonyolult tudományos szakkifejezést is lefordítani olyasmire, amit egy hatodik osztályos is könnyen meg tud érteni.

Amint azt a szerzők szemléletes példákon keresztül elmagyarázzák, a GPT–4 hasznos tanácsokat tud adni az orvosoknak arra vonatkozóan, hogyan beszéljenek a páciensekkel együttérzőn a betegségükről, és képes hosszú jelentéseket vagy tanulmányokat elolvasni, majd egy szempillantás alatt összefoglalni azokat.

Emellett olyan módon tud magyarázatokat adni bizonyos problémákra, amihez némi emberi intelligenciára emlékeztető képességre is szükség van.

Amikor a könyv szerzői megkérdezték a GPT–4-et, hogy valóban képes-e ok-okozati gondolkodásra, azt mondta, „minden intelligenciája az adatokban lévő mintákra korlátozódik, amely nem jár valódi megértéssel vagy szándékossággal”. Kohane azt írta, a GPT–4 még ilyen korlátozásokkal is képes utánozni azt, ahogyan az orvosok diagnosztizálják a betegségeket, méghozzá lenyűgöző sikerrel.

Kapcsolódó írásaink